Letitia James under en pressekonfeanse i New York den 6. august 2020. Foto: Brendan McDermid / Reuters / Scanpix.

Delstaten New Yorks statsadvokat Letitia James går til sak mot den amerikanske våpeneier­organisasjonen National Rifle Association (NRA) med sikte på å få den oppløst. Grunnlaget for rettsforfølgelsen av NRA er anklager om at organisasjonens ledelse har utnyttet reglene for ideelle organisasjoner ved å svindle til seg pengebeløp på flere titalls millioner dollar.

Det gikk bare noen minutter før NRA varslet motsøksmål. Et krav om oppløsning må tolkes inn i den radikalisering som byer som New York har gjennomgått. Statsadvokatembetet i New York er beryktet for å gjøre lov og rett til et våpen mot konservative fanebærere.

NRA har vært registrert i New York siden grunnleggelsen, og er således gjenstand for delstatens rettssystem, opplyser Wall Street Journal.

The suit alleges that longtime CEO Wayne LaPierre and three other top officials “instituted a culture of self-dealing, mismanagement, and negligent oversight at the NRA,” failed to properly manage the organization’s money and violated numerous state and federal laws, according to a news release announcing the complaint.

LaPierre, som har ledet NRA i mange pr, skal blant annet ha brukt organisasjonens penger til reiser med privatfly for familien uten selv å være ombord, skriver WSJ.

Statsadvokaten fremhever NRAs politiske makt:

“The NRA’s influence has been so powerful that the organization went unchecked for decades while top executives funneled millions into their own pockets,” Ms. James said in the press release. “The NRA is fraught with fraud and abuse, which is why, today, we seek to dissolve the NRA, because no organization is above the law.”

Organisasjonen har tidligere avvist beskyldninger om økonomiske uregelmessigheter.

Det er ingen tvil om at saken som James, en Demokrat, reiser mot NRA, som tradisjonelt har stått republikanerne nær, vil bli tolket i et politisk lys og skjerpe frontene i den amerikanske kulturkrigen.

Det vil ikke være første gang James høster politiske anklager. President Donald Trump rettet i fjor skarp kritikk mot James etter at hans veldedige stiftelse ble saksøkt med grunnlag i lignende anklager. Saken ble løst ved et forlik som endte med at stiftelsen ble nedlagt og mistet de gjenstående midlene på 15 millioner dollar. Trump selv omtalte det hele som politisk motivert.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.