En pro-egyptisk president Sisi-tilhenger, som bærer et egyptisk nasjonalflagg når han ber under en demonstrasjon etter en fredagsbønn i Alexandria, Egypt, 27. september 2019. Foto: Amr Abdallah Dalsh  / REUTERS / Scanpix. 

Fem kvinnelige egyptiske influencere er dømt til to års fengsel for å ha krenket offentlig moral. Menneskerettighetsforkjemper er bekymret for utviklingen.

Dommene mot Haneen Hossam, Mowada al-Adham og tre andre kvinner kom etter at de har delt videoer på appen TikTok.

En domstol i Kairo konkluderte mandag med at kvinnene hadde krenket offentlig moral og ila dem bøter tilsvarende opptil 200.000 kroner hver – i tillegg til fengselsstraffene.

Hossam ble pågrepet etter å ha oppfordret jenter til å tjene penger ved å samarbeide med henne på appen, mens Adham ble senere pågrepet for å publisert sarkastiske videoer på TikTok og Instagram.

Dommene synliggjør et sosialt skille i det muslimske landet, knyttet til hva som utgjør individuelle friheter og sosiale normer.

Menneskerettighetsadvokat Tarek al-Awadi mener pågripelsene av kjente influencere viser hvordan det egyptiske samfunnet strever med innvirkningen den teknologiske utviklingen har på samfunnet.

– Uansett hva man mener om innholdet jentene lager, kan det ikke være grunn nok til å bli fengslet, sier al-Awadi, som påpeker at dommene fortsatt kan bli anket videre opp i det egyptiske rettssystemet.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂