Donald Trump svinger slegga mot Kina. Nå vurderes innreiseforbud og oppholdsforbud for alle medlemmer av Kinas kommunistparti. Foto.  REUTERS/Jonathan Ernst

Forholdet mellom USA og Kina kan bli enda mer spent. Et omfattende innreiseforbud for medlemmer av det kinesiske kommunistpartiet er ifølge avisen The New York Times til vurdering hos Trump-administrasjonen.

Det er NTB som melder om saken. Forbudet som vurderes, er basert på de samme vedtektene i immigrasjonsloven som ble brukt da USA i 2017 innførte et innreiseforbud for utvalgte land med hovedsakelig muslimsk befolkning, skiver avisen.

Utkastet til presidentordren åpner også for å trekke tilbake visumet for medlemmer av kommunistpartiet og deres familiemedlemmer som allerede har opphold i USA. Det vil i så fall bety at de blir kastet ut av landet.

Det blir også foreslått innreiseforbud for medlemmer av det kinesiske forsvaret og leder i statseide selskaper, selv om mange av disse sannsynligvis også er partimedlemmer.

Dette vil være et svært drastisk grep, i og med at medlemskap i kommunistpartiet er svært vanlig og ofte påkrevet for fremstående kinesiske embetsmenn, militære og forretningsfolk.

Detaljene i presidentordren er ikke ferdigstilt, og president Donald Trump kan velge å forkaste den, skriver The New York Times.

Nyheten kommer samme dag som utenriksminister Mike Pompeo kunngjorde at USA innfører reiserestriksjoner for ansatte i den kinesiske teknologigiganten Huawei og andre selskaper som anses å støtte påståtte menneskerettighetsbrudd i Kina.

Kina har ofte besvart slike tiltak med ulike mottiltak. Det er ennå ikke kjent hva dette kan innebære.

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.