Koronautbruddet har økt Sveriges behandlingskø kraftig. Hvis utviklingen fortsetter som i første halvår, vil mer enn 200.000 operasjoner bli kansellert i år. Det opplyser den svenske legeforeningen (SLF) til Aftonbladet.

Selv lenge før koronakrisen slo til, var Sveriges helsesystem preget av kø, kaos, plassmangel og ressursmangel. På vårparten har ytterligere store ressurser gått med for å behandle pasienter med covid-19, og det har medført kanselleringer av operasjoner og behandlinger på klinikker, noe som igjen betyr at helsekøene øker.

Over hele landet rapporteres det om pasienter som ikke har kommet til avtalt time eller behandling fordi de var redde for korona. Det betyr naturligvis ikke at sykdommene forsvinner, men at de nå er udiagnostiserte og at pasientene vil trenge behandling til høsten. Risiko for at køen er enda større da, er akutt.

Lars Rocksén er anestesilege ved Örnsköldsvik sykehus og styremedlem i SLF. Han er imponert over hvordan Sveriges helsevesen raskt har gått over til å håndtere koronautbruddet, men innser at situasjonen i løpet av andre halvdel av 2020 kan bli enda tøffere, med helsepersonell som allerede er utslitt. Han sier til Aftonbladet:

– Helsevesenet har i lang tid vært på grensen til underbemannet, og behovet for behandlingsplasser har vært diskutert i veldig lang tid, og det er slått fast at Sverige har det laveste antallet behandlingsplasser i Europa.

Nå ønsker SLF at staten tar mer ansvar og hjelper til med mer penger og ressurser for å håndtere krisen.

Det den svenske legeforeningen ikke sier så mye om, er at den vedvarende plassmangelen og ressursmangelen skyldes befolkningsveksten: Sverige har brukt enorme summer på over en million asylsøkere, men politikerne bruker ikke tilsvarende mengde penger på vekst i antall skoler, sykehus, politistasjoner og lignende infrastruktur.

Med tanke på at innvandrerne i stor grad kommer fra land med svært dårlig helsevesen, og har større behov for helsehjelp enn svensker flest, har belastningen på det svenske helsevesenet blitt ekstrem. Pandemien kom på det verst tenkelige tidspunktet og gjorde situasjonen enda verre.

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.