Donald Trump fikk litt å tenke på med høyesteretts kjennelse. Reuters/NTB Scanpix

Amerikansk høyesterett bestemte torsdag at Donald Trump ikke nyter immunitet mot en stevning fra statsadvokaten på Manhatten Cyrus Vance jr. om å utlevere skattemelding og finansdokumenter.

Vance er en politisk motstander av Trump.

Høyesterett har sendt spørsmålet om en storjury kan få tilgang til Trumps skattemeldinger tilbake til en lavere rettsinstans.

Høyesterett sier ikke at Trump må utlevere selvangivelsen, den sier at presidenten ikke nyter immunitet.

Samtidig sa høyesterett at Representantenes hus ikke har noen automatisk rett til å innsyn i presidentens finansier, men sender også det spørsmålet nedover til en lavere domstol.

«President is neither absolutely immune from state criminal subpoenas seeking his private papers nor entitled to a heightened standard of need,» Chief Justice John Roberts wrote in the court’s majority opinion in the New York case. The court limited its ruling and the arguments before it to whether Trump has «absolute immunity» and state prosecutors are required to show a «heightened need» in order to obtain documents as part of investigations into a president.

Kjennelsen er et nederlag for Trump, men det er ingen automatikk i at statsadvokat Vance får innfridd sine ønsker. Det er opp til en lavere rett. Trumps advokater kommer nok til å kjempe med nebb og klør mot utlevering.

Trump har prosedert på at han ikke trenger utlevere dokumentene om sin private økonomi. Trump støtter seg på en redgjørelse fra presidentens juridiske kontor som sier at en president ikke kan tiltales så lenge han sitter.

Nå har høyesterett fjernet denne immuniteten. Han kan etterforskes og stevnes. Det er et alvorlig slag for embetet. Det juridiske våpenet kan også brukes mot Trumps etterfølgere.

Vance ba om å få utlevert dokumenter fra 2011 og frem til dag, som gjelder Trumps private økonomi og helt uavhengig av hans embetsutøvelse.

Vance er opptatt av om Trump har betalt hysjpenger til to kvinner han kan hatt et forhold til, noe som i følge Vance kan ha vært et brudd på valgkamploven. I så fall må pengene være tatt av valgkampkassen.

 

 

Supreme Court rules Trump is not immune from state grand jury subpoena over financial records

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.