Onsdag kveld i 20-tiden ble tre menn knivstukket i Kungsträdgården, midt i sentrale Stockholm. En av de tre døde senere av skadene. En mann er anholdt etter angrepet. Han er mistenkt for mord og forsøk på mord. Det var rundt 20 personer involvert i bråket, forteller et øyevitne. I tillegg til knivstikkingen slåss de med belter:

– Först höggs en kille ned med kniv. Sen började de slåss med bältena, sådana där med stora spännen. Det var mitt emot fontänen. Sen förflyttade de sig in på en gata. Där såg det ut som att en kille gick bananas och två personer till höggs ned.

– De började putta runt varandra. Det var mycket skrik. Sedan tog de ut sina skärp och började slå varandra. Det kom folk från alla håll. Först var det runt 15 grabbar och sedan kom det fler och fler, säger ett vittne.

Ifølge informasjon som Expressen har, så skyldtes bråket at ett av ofrene støtte borti den pågrepte mannens kjæreste. Deretter slo han gjerningsmannen i hodet med en flaske. Dette fikk den arresterte mannen til å ta frem kniven og hogge løs.

Flashback Forum forteller et annet vitne at de så hele hendelsesforløpet. Alle de involverte var innvandrere, ifølge dette vitnet:

Vi såg hela förloppet vad gäller den unga killen som blev huggen i Kungsan. Vi satt på en uteservering längs fontänen, front row view.

Det var inte ett terrodåd utan troligtvis gäng-relaterat, även fast det var kids som skapade kaos. Ca 6-8 killar i 17-22 års ålder som kom rusandes från fontänen. En sprang från gänget, flera hade bälten i handen och en hade en stor kökskniv. Han som sprang från dem jagades av ungen med kniv och blev knivhuggen snabbt i sidan, såg rutinerat ut. Alla flög då upp och började skrika SLUTA och ringa snuten. Han som blev knivhuggen försökte springa därifrån, blev jagad i cirklar, folk kom emellan då han med kniv försökte forsätta hugga flera gånger och veva bälte. När flera av oss pratade med 112 så sprang hela gänget upp mellan husen mot Gallerian. Han som blev knivhuggen ramlade kort därefter ner i backen och blödde ymnigt. Snuten kom inom 5 min, flera därtill stannade och började göra HLR på den BO. Ambulansen kom ca 10 min senare och körde honom omgående till sjukan, han var medvestlös då. Alla inblandade vra unga invandrare. Det finns bilder på händelsen då det råkade vara en fotograf med en fet kamera precis i närheten. Såg ut som en lek först, men så fort vi såg kniven förstod vi att det var allvar.

Et stort område ble sperret av.

– Det är ett stort antal patruller på plats. Vi har två avspärrningar som ska underkastas en teknisk undersökning. Vi håller även ett stort antal förhör och håller på ta in filmer från övervakningskameror, sa Ola Österling i går kveld.

Aftonbladet nevner ikke etnisitet på de involverte i bråket og knivstikkingen. Men det gjør Expressen:

Alla tre offren för knivattacken är unga män födda i Afghanistan, det är dock inte den misstänkte gärningsmannen.

Den arresterte mannen er tidligere dømt for vold og for ulovlig bæring av kniv på offentlig sted:

Aftonbladet      Expressen

 

Kjøp Islamismen i Sverige her! Boken er ankommet fersk fra trykkeriet!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.