Den 31 år gamle sverigedemokraten som ble angrepet i sitt hjem av en mobb torsdag og alvorlig skadet, har fått et navn. Han heter Issa Issa. Han er kristen syrianer. Aftonbladet har intervjuet ham på sykehuset, hvor han forteller om scener fra en annen verden: en mobb på 40 menn som går løs på to mennesker med slagvåpen og kniver.

Det står i en merkelig kontrast til kampanjen Vi gillar olika, som Aftonbladet kjører og er så fornøyd med selv. Det har noe orwellsk over seg, troen på at det skal gjøre en forskjell om folk trykker på en knapp på nettet, slik at Aftonbladet kan skryte på seg snart en halv million «stemmer».

Angrepet på Issa Issa stemmer ikke så veldig godt med Vi gillar olika. Denne mobben ville ikke ha noe av at en kristen syrianer sto på SDs kommuneliste. Issa Issa har nå forlatt partiet. Det kan ingen egentlig bebreide ham, etter opplevelsen som nesten kostet ham livet. Hvem skal beskytte ham? Aftonbladet stiller ikke en gang spørsmålet.

Strax efter 22 i torsdags kastade någon in stenar i hans lägenhet på första våningen i stadsdelen Angered i Göteborg. Fönstren i köket, vardagsrummet och ett sovrum krossades. Issa och hans familj fick kasta sig på golvet.
Utanför stod två personer.
– De skrek ”jävla kristen, jävla Sverigedemokrat, kom ner”, säger Issa.
Sprang efter
Hans röst hörs knappt, han har förlorat mycket blod och han har ont, mest i höger axel.
Killarna nedanför fönstret sprang i väg när Issa och hans bror kom ut. Issa sprang efter dem.
– Det var en fälla. Runt hörnet väntade ett stort gäng, jag tror 40 personer. Jag försökte backa och ringde polisen medan jag sprang, säger Issa.
Någon i gänget avfyrade ett vapen.
– Jag fick ett slag mot ögat. En tog fram en kniv och höll den mot min hals. Sen högg han mig i axeln. Nu är jag förlamad i höger hand, säger Issa.
Knivhuggen tog i axeln, ryggen, handen och benet. Någon slog en flaska i huvudet på honom. Han blev sparkad och slagen.
Enligt uppgifter till Aftonbladet var angriparna ungdomar i 15–20-årsåldern. Polisen rubricerar attacken som grov misshandel.
– Säpo var här i morse, säger Issa.

Han lämnar SD efter överfallet

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂