Agder lagmannsrett frikjenner tre menn for hatefulle ytringer etter at de i april 2018 heise hakekorsflagg flere steder i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

De tre mennene som ble dømt for hatefulle ytringer etter å ha heist hakekorsflagg flere steder i Kristiansand i april 2018, er frikjent i ankesaken.

Lagmannsretten frikjenner de tre fordi den mener det ikke er snakk om hatefulle ytringer mot spesielle grupper, skriver NRK.

Lagmannsretten mener ytringene er for generelle og dermed ikke straffbare etter straffelovens paragraf 185 om hatefulle ytringer.

Mennenes forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, mener frifinnelsen ikke er overraskende, men snarere grundig og riktig.

– Denne saken handler ikke om man er enig eller uenig i synspunktene deres. Det handler om mine klienter skal bli straffet for sine meninger. Og for å ha vært ærlig og kommunisert dem utad, sier han.

Hakekorsflagget ble heist flere steder i Kristiansand 9. april 2018. I september 2019 ble de tre mennene dømt for hatefulle ytringer i tingretten, men dommen ble anket.

– Vi har anket fordi vi mener ytringen ikke er kvalifisert klanderverdig og derfor ikke en hatefull ytring i lovens forstand. Vårt grunnleggende syn er at det må være tillatt i det offentlige rom å uttrykke støtte, helt eller delvis, til Hitlers prosjekt, sa Nordhus den gang til NRK.

De tre, som nå er frikjente, er alle sentrale medlemmer i nazistorganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen.

Det er uklart om frifinnelsen ankes.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.