Stillbilde fra leservideo: krone.at

Østerrikes hovedstad Wien var torsdag vitne til massive opptøyer og vold, der aktørene omfattet både tyrkere, kurdere og østerrikske Antifa-aktivister.

Frøet til uroen ble sådd onsdag, da en kurdisk feminist-demonstrasjon i Wien-bydelen Favoriten ble forstyrret av en gruppe tyrkere. Blant disse befant det seg tilhengere av De grå ulvene, en fanatisk tyrkisk nasjonalistgruppe mange regner som fascistisk.

Stemningen ble opphetet og aggressiv, men inngripen fra en stor politistyrke forhindret masseslagsmål, skriver Kronen Zeitung.

Den tyrkiske gruppen på flere hundre personer var tallmessig overlegen, og de kurdiske feministene søkte tilflukt i Ernst-Kirchweger-Haus, et slags Blitz-hus der både venstreorienterte kurdere og autonome østerriske Antifa-aktivister holder til.

Torsdag eskalerte situasjonen, da Antifa-aktivister demonstrerte i protest mot de tyrkiske nasjonalistene. Tyrkerne gikk da til angrep både på Antifa-demonstrasjonen og på Ernst-Kirchweger-Haus. Mobben kontrollerte det offentlige rommet og forstyrret trafikken i området.

Situasjonen utartet til et kaos som politiet lenge hadde store problemer med å få kontroll over. Det ble kastet steiner og flasker og brukt fyrverkeri. To politifolk ble skadet, skriver Kronen Zeitung. Tre personer er arrestert, og ytterligere tolv personer er siden blitt siktet. 20 andre er bøtelagt.

I en kommentar til hendelsene sier Østerrikes integreringsminister Susanne Raab (ÖVP) at de viser hvor sterkt preget Wien er av parallelle samfunn. Hun trekker en sammenligning med situasjonen i franske forsteder, og sier at slike tilstander ikke må få fotfeste i Østerrike.

FPÖ-leder Norbert Hofer kommenterer at integreringen i Wien har mislyktes, og at innvandringen til Østerrike derfor må stanses.

Østerriksk politi forbereder seg på muligheten for nye sammenstøt fredag.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.