Nytt

En mann ser på en utstilling av smuglede fotografier av mishandlede dødsofre som er tatt av en tidligere tjenestemann i Syrias militærpoliti, i FN-hovedkvarteret i New York den 10. mars 2015. Foto: Lucas Jackson / Reuters / NTB scanpix.

En syrisk lege som kom til Tyskland i 2015, hvor han siden fikk opphold som flyktning og inntil nylig arbeidet som lege, er etter ordre fra den tyske riksadvokaten blitt arrestert og siktet for forbrytelser mot menneskeheten, mistenkt for å ha torturert fanger i hjemlandet.

Legen, som medier utenfor Tyskland identifiserer ved hans fulle navn Alaa Mousa, arbeidet ved det militære sykehuset i Homs, hvor han antas å ha mishandlet fanger, skriver Der Spiegel.

Andre syrere i Tyskland har dratt kjensel på Mousa, og det er blant annet fire vitnesbyrd som ligger til grunn for siktelsen. Ifølge det ene vitnet var Mousa med på å slå og sparke en epilepsipasient som hadde bedt om hjelp, men døde kort tid etter mishandlingen.

Dette er den tredje siktelsen i sitt slag i Tyskland, skriver Der Spiegel, noe som reiser spørsmål om hvor mange lignende tilfeller som går under myndighetenes radar – også utenfor Tyskland.

Det finnes mange andre som Mousa, sier Anwar Al-Bunni, en syrer som jakter på torturister og krigsforbrytere fra hjemlandet i Tyskland, til Süddeutsche Zeitung.