Nytt

Lupita Nyong’o vant prisen for beste kvinnelige birolle i filmen «12 Years a Slave» i 2014. I fremtiden stilles rasekrav for nominasjoner, slik at Oscar-prisen kan representere mangfold og inkludering. Foto: Reuters / Lucy Nicholson / NTB Scanpix

For å få mulighet til å bli nominert til en Oscar, vil filmer i fremtiden måtte leve opp til gallaens nye «mangfoldskriterier», melder Reuters.

Hollywood kritiseres for mangel på mangfold og skildring av rasisme på skjermen etter George Floyds død. Tidligere denne måneden trakk strømmetjenesten HBO Max den Oscar-vinnende filmen “Tatt av vinden».

Organisasjonen bak Oscar-utdelingen vil utvikle retningslinjer for mangfold og inkludering som filmskapere vil måtte følge for at arbeidet deres skal være kvalifisert for Oscar.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, som har blitt kritisert for å nominere for få sorte filmskapere og skuespillere til Oscar-prisen, har nå lagt fram en femårsplan for å sikre at stor nok andel skuespillere og filmskapere representerer etnisk mangfold.

Gruppen sa i en uttalelse at den vil samarbeide med Producers Guild of America i en arbeidsgruppe bestående av filmindustriledere, for å utvikle «representasjons- og inkluderingsstandarder» for Oscars nominasjonsprosess. Arbeidsgruppen skal «oppmuntre til rettferdig ansettelsespraksis på og utenfor skjermen.»

Reglene vil ikke gjelde for filmer som kjemper for Oscars ved neste seremoni i 2021.

Kritikken mot filmakademiet ble intensivert i 2015 med emneknaggen #OscarsSoWhite, som en protest mot overvekten av hvite skuespillere blant de nominerte.

Akademiet svarte ved å doble antall kvinner og fargede som ble invitert til Oscar-gallaen. Likevel var det i 2019 bare 32% av de omtrent 8000 medlemmene som var kvinner, og 16% var minoritets-etniske. Nye medlemmer blir kunngjort neste måned.

– Vi vet at det er mye mer arbeid som må gjøres for å sikre rettferdige muligheter over i alle ledd, sa akademisjef Dawn Hudson til Reuters.

– Behovet for å løse dette problemet er presserende.

Kjøp Klanen her!