Programlederne i «Sommerbilen minutt for minutt». Fra venstre: Linda Eide, Øyvor Bakke, Finn Tokvam, Herborg Kråkevik, Pia Rivelsrud, Emil Gukild, Rune Nilson, Torfinn Borkhus, Silje Nordnes, Niklas Baarli, Tuva Fellman og Ronny Brede Aase. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Panikk blant NRK-ansatte: Ingen av tolv programledere i «Sommerbilen minutt for minutt» har flerkulturell bakgrunn. Det er jo en skandale, naturligvis.

Programsjef Kristin Ytre-Arne er begeistret over kritikken; det er «flott» at dette diskuteres, sier hun til VG:

– Det er helt flott at vi tar en diskusjon rundt dette. Det skal også sies at vi er veldig glad for å ha fått disse programlederne med oss. Det er allerede et stort mangfold blant profilene som skal ut på kjøretur, med ulike stemmer, aldre, dialekter og personligheter, Likevel erkjenner vi at vi ikke har fått med oss personer med flerkulturell bakgrunn i år, og det ansvaret ligger hos meg, sier Ytre-Arne.

Men flere enn Ytre-Arne tør ikke ytre seg:

VG har sett dokumentasjon på en intern diskusjon, hvor flere reagerer sterkt på programlederutvalget og mangelen på mangfold. VG har vært i kontakt med flere NRK-ansatte som har ytret seg på NRKs interne kommunikasjonsplattform. De ønsker ikke å kommentere saken til VG.

Programsjefen har ikke forstått noenting. Det er helt uinteressant å ha «ulike stemmer, aldre, dialekter og personligheter», det har absolutt ingenting med «mangfold» å gjøre. Og, nota bene Ytre-Arne: Ikke prøv deg med å slenge en same på toppen heller, eller en utlending med hvit hud. Det hjelper ikke.

Nei, her skal vi tenke hudfarge, Ytre-Arne! Rase. Vi skal skille mellom de brune og de hvite. Vi skal aksentuere dette viktige skillet.

Ytre-Arne peker på koronaviruset som en av grunnene til at sommerens program ble som det ble.

– Vi har forsøkt å få med medarbeidere med flerkulturell bakgrunn, det er ulike grunner til at vi ikke fikk det til i år, sier hun.

Skjerpings, Ytre-Arne! Jeg synes du og NRK skal lære av 17.-mai-satsningen for to år siden, da to av tre programledere var av riktig rase. Eller hudfarge, da, dersom du foretrekker det.

Dennis Vareide, Haddy N’Jie og Noman Mubashir ledet NRKs 17. maisending i 2018. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

66,67 prosent mangfold! Her satte NRK en standard man kan være stolt av!

Da blir det bare flaut å komme trekkende med ulike aldre, dialekter og personligheter. Og, som sagt, du kan prøve deg med homser og lesber, handikappede, samer, polakker, hvite sør-afrikanere, hva som helst annet. Det er fånyttes.

Det eneste som gjelder nå er hudfarge. Rase.

Merkelig at det skal være så vanskelig å forstå.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.