Norske rockefestivaler er for hvite, og må derfor gjøre mer for å tiltrekke publikum med etnisk minoritetsbakgrunn, mener antirasisten Khalid Salimi, som hvert år arrangerer den statstøttede og etnisk mangfoldige Melafestivalen:

Når norsk-pakistaneren besøker norske rockefestivaler, føler han ikke at han sklir inn i mengden.

– Det er vanskelig, veldig vanskelig vil jeg si. Jeg merker ofte at jeg er en av de få svarte der. Men det er jeg blitt vant til, dessverre.

Melafestivalen som har fått knutepunktstatus av regjeringen, mottar i år fem millioner kroner i offentlig støtte. Salimi mener at festivaler som mottar statlig støtte har et spesielt ansvar for å nå bredere ut.

NRK følger naturligvis kritikkløst og lojalt opp med å vise bilder av det altfor hvite festivalpublikummet på hhv. Slottsfjellfestivalen i Tønsberg og Oslo Live i hovedstaden for riktig å understreke herr antirasistens poeng.

Hvordan er det så med bildet av Salimis egen festival – der mennesker med ulik kulturbakgrunn angivelig møtes?

melafestivalen.jpg

Hvor mange plagsomt hvite publikummere vil føle at de sklir inn her, mon tro?

Det er mulig jeg forløper meg mot god takt og tone nå, men da jeg så bildet av Salimis knutepunktsfestival fikk jeg en helt absurd idè – altså siden det nå tydeligvis ikke er sånn jeg hittil har trodd; at den enkelte rett og slett kan kjøpe seg billetter til den eller de festivalene en føler for å tilbringe fritiden på:

Neste gang Khalid Salimi klager i mediene på andre festivalarrangørers manglende evne til å tiltrekke seg mangfold i form av hudfarge, kunne de samme mediene gjøre oss alle – de sneversynte hvite festivalarrangørene inklusive – en tjeneste ved å spørre ham om hvordan han har tiltrukket seg det påfallende etniske og kulturelle hudfarge-mangfoldet til nettopp sin festival. Så kan samtlige av landets festivalarrangører heretter legge opp programmet etter Salimis metode, slik at vi andre slipper å se flere bilder av gørrkjedelig hvitt, ikke-representativt publikum i motsetning til Salimis urfestlige og mer representative brune ditto.

Enten det, ellers kunne kanskje en statlig kvoteringsordning for å få orden på neste års festival-publikum være noe?

Men da er det nok best å si fra først som sist: fritt for ikke å bli kvotert inn som hvitt festivalpublikum på en hvilkensomhelst festival som har DDE på programmet neste sommer – og får jeg tilsendt statlige billetter i posten, så sykemelder jeg meg.

Fordelen med dette er at da kan mine gratisbilletter deles ut blant Salimis mer etnisk korrekte Melapublikum i stedet – for etter bildet å dømme ser de ut til å være mer enn mange nok til å gjøre enhver kjip, hvit festival mer representativ for det etterlengtede flerkulturelle samfunn. Hvis de vil da, selvsagt. Og det vil de sikkert, hvis bare de hvite festivalarrangørene tar seg kraftig sammen og opphever det nåværende forbudet mot uhvitt publikum på landets festivaler.

Et forbud mot etnisk mangfold hører jo ingen steder hjemme i Norge i 2010, så det skulle vel bare mangle at ikke etniske minoriteter fikk tillatelse til å kjøpe billetter til de festivalene de faktisk har lyst til å gå på?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂