Khalid Salimi tilhører eliten blant innvandrere. Han har vært leder for Antirastiske senter og i en årrekke ledet Melafestivalen. Her fra feiringen i Oslo 2015 med Trine Skei Grande og Erna Solberg. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Amerikanske medier kalte professoren som ble satt i varetekt før han fikk holde foredrag for «white supremacist». Ordet er ikke selvforklarende på norsk, men betyr en som anser seg for å tilhøre en gruppe overlegen andre. Eller å ha en spesiall tro eller innsikt som overgår alle andres.

Det slår meg at vi i USA ser utviklingen av en ny form for supremasisme, denne gang på venstresiden. Den utmerker seg ved å ha en klokkertro på at den har retten på sin side og dermed også historien.

Venstresiden i Norge har klart å overføre denne klokkertroen på egen fortreffelighet til nye landsmenn. Abid Raja og Khalid Salimi er to eksempler. Raja må ikke tas bokstavelig. Man må ikke begynne å diskutere om han har rett. Hans utspill er ment å demonstrere overlegenhet. Hvis du tør å brunbeise en regjeringspartner er du modig! Se på meg!

FrP er blitt en prügelknabe som en ny elite kan dælje løs på.

Khalid Salimi, også han fra Pakistan, oppviser den samme blanding av overlegenhet og stupiditet i en kronikk i VG: Hvordan og hvorfor ble innvandring et av de mest betente temaene i norsk politikk?

Svaret på spørsmålet er: FrP. Hvorfor tok vi ikke et oppgjør med FrP når vi kunne, på 80-tallet? spør Salimi. Hva mener han med oppgjør? Er det med pakistanske metoder? Bhutto-style? Eller med norske – overtalelse? Det har vært forsøkt, uten hell. Men Salimi mener altså at man ikke har prøvd hardt nok.

På 80-tallet fortsatte Fremskrittspartiet og daværende partileder Carl I. Hagen å piske opp stemningen mot innvandrerne. Partiet har hele tiden forsøkt å ta hele nasjonen som gissel ved å danne et skremselsbilde av menneskene som kommer hit. Jeg mener det politiske Norge sviktet da de ikke tok et oppgjør med Frps rasisme der og da.

Der og da? Salimi må ha fulgt svært dårlig med i timen hvis han mener at det offisielle Norge ikke tok et oppgjør med FrP.

Han forfølger ikke saken. Han stiller ikke neste spørsmål. Hva gjør man med folk som «oppdragelse» ikke biter på? Han unngår å stille spørsmålet om FrP er utslag av sider ved det norske folk, sider som det er viktig blir ivaretatt.

Salimi ser ikke saken slik. Han vil ta «oppgjør», utrydde denne siden. Ut fra stupiditeten i innlegget må vi være glad for at Salimi aldri har hatt makt til å foreta et slikt oppgjør.

Han mener at all ondskap kommer fra disse nordmennene med feil holdninger. Det han referer til er alvorlige hendelser. Vi har ikke glemt Arve Beheim Karlsen eller Benjamin Hermansen, for ikke å snakke om Utøya. Men Salimi skriver at det er som om disse grufulle hendelsene ikke har gjort inntrykk. Hvilken planet befinner han seg på?

Et nytt kapittel i norsk samtidshistorie er rasemotiverte holdninger som har gått over til handlinger, og de siste 30 årene har vi hatt flere rasemotiverte drap i Norge. Folk flest husker drapene som ble utført av Anders Behring Breivik 22. juli 2011. At han i mange år var et aktivt medlem i både FpU og Frp til han selv meldte seg ut av partiet, bør ikke ties ihjel.

Folk flest? Er det noen som har kunnet eller fått lov å glemme? Er hans FrP-medlemskap «tiet ihjel»?

Salimi beskriver en virkelighet som passer til hans eget moralske univers (min kursiv):

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen er det siste offeret for rasemotivert drap i Norge. Hun ble drept av sin egen stebror i forkant av angrepet på Al-Noor-moskeen fordi hun var av en annen hudfarge. Dette drapet er nok et eksempel på at denne type handlinger fort blir glemt i den norske offentligheten. For hvilke konsekvenser tok samfunnet da Arve Beheim Karlsen ble jaget og druknet i Sogndalselva?  De fleste politikere markerte sin avstand da Benjamin Hermansen ble drept av nynazister, men ble det gjort nok for at disse rasemotiverte drapene skulle unngås framover? «Aldri igjen» er et mantra som ofte sies, men som etterhvert synes å ha blitt en bortforklaring av tomme ord. 

At det norske folk ikke har tatt disse handlingene inn over seg er en løgn og rett og slett en fornærmelse. Det går ikke an å bruke så alvorlige hendelser til å rakke ned på store grupper av mennesker.

Det er her jeg mener det er på sin plass å snakke om en annen type supremasisme/overlegenhet, som vi ofte møter, gjerne fra pakistanere. De kommer fra et stort land, et land som på mange måter har mislyktes, og de skal finne seg til rette i lille Norge. Det skiller seg ut, men det norske samfunn har kommet dem i møte. Raja er visepresident i Stortinget. Salimi er nestleder i Norsk Kulturråd. Men likevel sviner de til en stor del av den norske befolkningen når de får anledning, og de gjør det og forventer å få ros fordi de er så moralske.

Vet du hva, jeg er møkk lei denne moralske poseringen, og synes den minner en del om den supremasismen enkelte hvite nasjonalister har. De er patetiske, men Raja og Salimi får applaus.

Hva slags Norge er det disse karene ønsker seg?

Etter Abid Rajas oppgjør med Frps rasistiske språkbruk, og statsministerens unnvikende holdning har flere medier, samfunnsaktører og skribenter pekt på alvoret i partiets rasisme.

…….. her finner vi kanskje vårt største problem, nemlig at de som faktisk er rasister, ikke kan kalles det. Hva skal vi da kalle dem?

Igjen kommer Salimi til en grense: Ord har ikke hatt noen virkning. Kanskje på tide med andre virkemidler? Hvordan vil Norge se ut hvis disse nye kreftene får slippe til?

Både Raja og Salimi har noen år på baken i Norge. Nå har de fått forsterkninger av folk som Marian Hussein i SV. De nøler ikke med å slå folk over fingrene som ikke kan passe munnen sin.

Salimi har levd her i mange år, men har ikke skjønt noen ting. Han roser gode nordmenn, men:

Etter alle disse årene og alt det forferdelige som har blitt gjort mot minoriteter, hva har Frp oppnådd?

Hvilke «forferdelige ting er blitt gjort mot minoriteter»?

Her er Salimi så bevisstløs provoserende at han bør få et svar: Har det streifet ham at grunnen til at FrP fremdeles eksisterer er de «forferdelige ting» folk fra hans egen kultur har gjort mot nordmenn?

Han gleder seg over at FrP bare fikk åtte prosent ved siste valg.

Men det murres på grasrota over at det trengs et nytt parti, fordi FrP ikke lenger gjør jobben.

Hva vil folk som Raja og Salimi si den dagen det kommer et mer tydelig konservativt, nasjonalsinnet parti?

Det vil være mennesker som er enda mindre mottagelige for pisken enn det FrP har vært. De vil ha lært av FrPs feil, og den type nedlatenheter som Salimi og Raja lirer av seg vil bare oppildne dem.

Hva da Salimi? Hvordan vil du ta det «oppgjøret»?

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Kjøp T-skjorten «for en bilfri & varmere by» her

Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her

Kjøp T-skjorten «for en bilfri & varmere by» her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.