Stillbilde: KOIN 6 / YouTube.

En statue av Thomas Jefferson (1743–1826), USAs tredje president og forfatteren av den amerikanske uavhengighetserklæringen i 1776, ble sent søndag kveld veltet i forbindelse med protester i Portland, Oregon.

Statuen befant seg utenfor en skole som er oppkalt etter Jefferson, der en Black Lives Matter-demonstrasjon hadde funnet sted tidligere på kvelden, melder CBS News.

It was the latest to be vandalized or pulled over in the U.S. and other nations during the racial justice protests that have followed the death of George Floyd at Minneapolis police hands three week ago.

Tre statuer har denne helgen fått unngjelde for aktivisters harme bare i Oregon:

The Jefferson statue was the third to be taken down this weekend in Oregon alone: Two at the University of Oregon – the Pioneer Man and the Pioneer Mother – were taken down Saturday evening.

Ordene «slave owner» var blitt sprayet på sokkelen til Jefferson-statuen, skriver CBS News.

Jefferson er av flere, blant andre den nå avdøde engelske filosofen Roger Scruton, blitt fremhevet som en av historiens betydelige konservative tenkere. Etter Scrutons oppfatning la Jefferson et teoretisk grunnlag for den amerikanske grunnloven.

Ved siden av presidentene George Washington, Abraham Lincoln og Theodore Roosevelt figurerer Thomas Jefferson på den massive fjellskulpturen som utgjør nasjonalmonumentet ved Mount Rushmore i South Dakota.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.