Mitt Romney under marsjen i Washington søndag 7. juni. Romney lar sjelden en sjanse gå fra seg til å stikke fingeren i øyet på Trump. Men det spørs om det ikke også var et selvmål. Foto: Reuters/Scanpix

NRK Dagsnytt kunne mandag morgen fortelle at en kjent republikansk senator hadde «sluttet seg til» marsjen i Washington og så kom alle standardfrasene om «rasisme og politivold».

Senere kom opplysningen om at tidligere utenriksminister Colin Powell sier han vil stemme Biden. Oppslagene ga inntrykk av at faneflukten har begynt.

NRK siterte en tweet fra Trump som kalte Powell «patetisk». Det er hva det er. Det er ingen overraskelse at Powell og Bush stemmer Biden. De forlot dagens Republikanske parti for lenge siden.

Også Romney er en falmet stjerne. Han var den eneste som brøt ut og ville gi Demokratene større spillerom under riksrettssaken. Han har også tidligere markert at han opponerer mot presidenten.

Inntrykket velgerne sitter igjen med er at han setter seg selv foran nasjonen. Romney stemte for ett av riksrettspunktene mot Trump og han holdt en lang salvelsesfull tale hvor han påberopte seg sin samvittighet og Gud. Det lød som Knut Arild Hareide. Folk som vifter med Gud får ingen respekt.

Når Romney vil gå blant demonstrantene og snakke om «systemisk rasisme» trekker folk på skuldrene. De får bekreftet i deres antagelse om at han er hvor han hører hjemme.

Norsk publikum får ingen oppfatning av hvor akterutseilt disse politikerne er. De er gårsdagens menn, ganske enkelt fordi tyngdepunktene har forskjøvet seg: Langt til venstre og over mot et nytt høyre.

Anført av NRK hører norske medier til å ytterste venstre fløy, mens hovedfeltet nå ligger til høyre. Det er Demokratene og Trump-hatende medier som har bidratt til dette med deres hysteriske og fanatiske framferd. Amerikanere flest liker ikke ekstremisme.

Når de nå hører krav om å oppløse politiet, forstår de at det er galskapen som har overtatt.

Men selv dette forsøker Tove Bjørgaas å gi et respektabelt ansikt. Hun sa det var snakk om å bygge opp et nytt politi. Virkelig? Bestående av pøbel?

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.