Høyres Lene Westgaard-Halle misforstår retorikk med vilje og etterlyser PST i kampen mot vindkraftmotstanderne. Foto: Høyre / Cecilie Victoria Jensen

Høyres Lene Westgaard-Halle reagerer på vindkraftmotstandernes retorikk og misforstår med vilje – deretter roper hun på PST. Det er all grunn til å undre seg over hva som har skjedd med det tidligere konservative partiet, både hva gjelder vindkraft, historiske referanser og logisk tenkning.

Det er kommentaren til Hogne Hongset i magasinet Harvest som har vekket Høyre-politikerens moralske vrede. Westgaard-Halle sier til enerwe.no at:

– Det jeg skrev på sosiale medier i går, var at jeg håper at PST følger med på disse folkene. Det er i ferd med å bli så ekstremt at jeg håper politiet følger med. De aller fleste vindkraftmotstandere argumenterer på normal og høflig måte, men enkelte ekstremister ødelegger debatten.

Westgaard-Halle misforstår med vilje Hongsets svært edruelige kommentar, som i historisk kontekst konkluderte med setningen:

Det trengs skarp ammunisjon om vindkraftkrigen skal vinnes.

Men Hongsets artikkel handler i sin helhet om retorikk. Det er rett og slett umulig å misforstå hans konkluderende setning med mindre man har et uttalt ønske om å misforstå. Honset etterspør takhøyde for uenighet og skarpe kommentarer:

At vindbaronene og deres supportere med alle midler forsøker å diskvalifisere alle som er imot vindkraft på land, det er vi nå vel vant med. En av metodene er nettopp å be om at «tonen» i debatten skal mildnes, slik at det såkalte «konfliktnivået» dempes. Når denne taktikken nå får støtte av Tor Punsvik, er det bare trist og sørgelig. For konfliktnivået bør ikke ned, det bør opp.

Referansen «skarp ammunisjon» henspiller til kommentar-overskriften «Visst fanden skal der skytes med skarpt!» og dens historiske betydning, noe Honset også understreker. Men Høyre-politiker Westgaard-Halle ønsker at meningen skal være bokstavelig. Hun ønsker at Hongsets retorikk skal bety at han er voldsforherligende og i stand til å skyte vindkrafttilhengere.

– Jeg reagerer ganske kraftig på den retorikken vindkraftmotstanderne nå bruker. Når de snakker om å skyte med skarpt og sammenligner det med okkupasjon… Under okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig ble norske kvinner og menn gasset i konsentrasjonsleire. Det er det mørkeste av mørke i norsk historie. Å sammenligne dette med å bygge fornybar energi, er uakseptabel retorikk og en forherligelse av vold som er skremmende, sier hun til enerwe.no.

Med påtatt eller ektefølt dårskap føyer Vestfold-politikeren seg med dette inn i rekken av politikere som elsker å henfalle til den sporten det har blitt å late som om ord har magisk kraft og potensielt er veldig farlige.

–  Men dette er verre enn Trump – det er så ekstremt, og det gjør at mange av de som er mot vindkraft synes dette er ubehagelig, sier Westgaard-Halle.

«Verre enn Trump» der altså. Når en på papiret konservativ politiker ordlegger seg på denne måten, sier det litt om partiets bevegelse bort fra sine konservative røtter. Dersom Trump er det aller verste i verden en Høyre-politiker kan sammenlikne noe med, har logikken og overblikket forlatt partiet, til fordel for globalisering, manglende ivaretakelse av eget folks interesser, og ikke minst moralisme.

Et kjapt søk på yr.no viser at det blåser godt både i Tønsberg og på Nøtterøy for tiden. Kanskje Westgaard-Halle kan se for seg en vindmøllepark i sin egen bakgård, eller er det virkelig slik at rasering av norsk natur skal forbeholdes strøk der Westgaard-Halle selv ikke ferdes?

Den blåsende vinden i Vestfold har muligens ført til lokale politiske (klima-)endringer i flere enn Westgaard-Halles hode. Vestfold og Telemark fylke har som prioritert bærekraftmål å stoppe klimaendringene. De bruker altså skattebetalernes penger på å skulle stoppe klimaendringene på egen hånd. Det er ikke bare et svik mot innbyggerne, det er like absurd som å vedta å stoppe hekseri eller legge penger i å bygge mur mot invaderende enhjørninger.

Faren for invasjon av enhjørninger er omtrent like troverdig som Westgaard-Halles tro på at Honset synes vindkraftmotstanderne bør ta til våpen.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.