Nytt

Demonstrant lagt i bakken av politi utenfor Mong Kok politistasjon i Hongkong, 2.september 2019. Foto: Tyrone Siu / Reuters / NTB Scanpix

Storbritannias statsminister åpner for at nesten tre millioner hongkong-kinesere kan komme til Storbritannia. Kina advarer mot innblanding.

– Mange i Hongkong frykter at deres levesett – som Kina lovet å opprettholde – er truet. Dersom Kina fortsetter å gi folk grunn til å frykte dette, kan ikke Storbritannia bare trekke på skuldrene og gå videre, skriver Boris Johnson i avisen South China Morning Post onsdag.

Dersom den nye sikkerhetsloven for Hongkong – som allerede er vedtatt i Beijing – blir iverksatt, åpner Johnson for å slippe inn folk med status som såkalte British Nationals (Overseas).

Pass uten statsborgerskap

Denne gruppen kan i dag oppholde seg i Storbritannia i seks måneder uten visum. Johnson snakker om å utvide perioden til tolv måneder, med mulighet for forlenging. Det kan bli en vei til britisk statsborgerskap.

– Dette vil være en av de største endringen i vårt visumsystem noensinne. Jeg håper det ikke blir nødvendig, skriver Johnson.

British Nationals (Overseas) har britisk nasjonalitet, men ikke statsborgerskap. De kan få en type britisk pass, men har ikke automatisk rett til opphold i Storbritannia. Ordningen ble innført for dem som var fast bosatt i Hongkong før tilbakeleveringen til Kina i 1997, men som ikke var britiske borgere.

Rundt 350.000 har i dag den aktuelle passtypen, mens ytterligere 2,5 millioner er kvalifisert til å søke om det.

Advarsel

Kina advarer britene mot å blande seg inn og sier det vil slå tilbake på dem.

– Vi råder Storbritannia til å trekke seg tilbake, legge bort sin «kald krig»-mentalitet og kolonitankegang og anerkjenne og respektere det faktum at Hongkong er gitt tilbake til Kina, sier en talsmann for Kinas utenriksdepartement.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=”280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=”282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: