Nytt

Forfatter Jan Grue er av de som har skrevet under oppropet. Her får han kritikerprisen for beste sakprosa for voksne for boken «Jeg lever et liv som ligner deres» (Gyldendal). Prisen ble delt ut på Litteraturhuset i Oslo 7. mars 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 

Mens andre kulturinstitusjoner nå delvis starter opp igjen, har ikke Litteraturhuset i Oslo per i dag økonomi til å lage program for høsten. En rekke sentrale forfattere protesterer i solidaritet.

Hvert år har Litteraturhuset rundt 1200 utleiearrangementer, som står for en vesentlig del av inntektene. Bortfall av disse inntektene kvalifiserer ikke for statlig kompensasjon – for en ideell stiftelse.

Dette reagerer en rekke forfattere på, og de har undertegnet en oppfordring om å redde Litteraturhuset økonomisk i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett:

Litteraturhuset har gjennom de siste 12 årene etablert seg som et nav i landets litteraturformidling, med høy egenfinansiering. Programmet har, tross delvis permittert stab, denne våren blitt videreført digitalt. Seertallene har vært rekordhøye over hele landet. Det er vanskelig å se logikken i at det å være en stiftelse ekskluderer Litteraturhuset fra statens krisehjelp. Alle inntekter pløyes inn i nye arrangementer. De egenproduserte arrangementene har ofte vært gratis for publikum, men gitt viktige inntekter til forfatterne på scenen.

Forfatterne er opptatt av de ansatte og frilanserne ved Litteraturhuset, men er bekymret også av andre grunner:

Litteraturhusets program gir oss en unik kanal for å presentere bøkene våre, forfatterskapet vårt og tema vi brenner for. Hvert år står rundt 400 av oss på en av Litteraturhusets scener. Dette er en sentral del av den offentlige samtalen. At steder som Litteraturhuset løfter kunnskap, er viktig i et opplyst demokrati. Her er det rom for samtaler som ikke handler om å snakke i munnen på hverandre, men om å dele kunnskap og perspektiver og skape felles refleksjon. Litteraturhuset er særlig kjent for sitt arbeid for å vekke interesse for bøker, lesning og kunnskap hos barn og unge.

Hvert år står rundt 400 forfattere på en av Litteraturhusets scener, skriver forfatterne, og at dette handler om å dele kunnskap og skape refleksjon. De løfter også særlig fram Litteraturhusets arbeid for barn og unge.

Innlegget er signert av forfatterne Gro Dahle, Tom Egeland, Birger Emanuelsen, Kjartan Fløgstad, Maria Kjos Fonn, Jan Grue, Vigdis Hjorth, Edvard Hoem, Stian Hole, Jan Kjærstad, Ruth Lillegraven, Maja Lunde, Olaug Nilssen, Aslak Nore, Knut Nærum, Maria Parr, Agnes Ravatn, Simon Stranger, Erle Marie Sørheim og Herbjørg Wassmo

Litteraturhuset i Oslo må reddes nå! | 20 forfattere

 

Forhåndsbestill “Islamismen I Sverige”:

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

s