Nytt

De nye sikkerhetslovene som er på vei i Hongkong, betyr utvilsomt slutten for den politiske friheten i den hittil autonome kinesiske regionen, det sier Joe Siracusa, professor ved RMIT i Melbourne, i et intervju med Sky News Australia.

Hongkong slik vi kjenner den internasjonale metropolen, er ferdig, mener Siracusa:

“Hong Kong in terms of political freedom is dead man walking, they’re finished and they know they’re finished.”

Sikkerhetslovene blir ensbetydende med overvåkning, hemmelig politi og annet som man forbinder med det totalitære Kina, sier RMIT-professoren, som legger til at dette er en ventet utvikling, og at Xi Jinping, som er den mest autoritære lederen i Kina siden Mao, trenger å vise hvem som er sjefen.

Avtalen Storbritannia inngikk med Kina da øyriket gav avkall på Hongkong, tilsier at regionen skulle forbli selvstyrt til 2047, men det er ingen som vil hindre Beijing i å ta over før den tid, og det gjør de nå, fastslår Siracusa. «This is gonna get ugly», spår han. Kineserne kan gjøre som de vil, for hvem kommer til å gå til krig for Hongkong? spør han retorisk. Det ikke er stort annet omverdenen kan gjøre enn å iverksette sanksjoner mot Kina og ta imot flyktninger fra Hongkong, mener Siracusa.

Kina gir avkall på de økonomiske ambisjonene for å vise styrke, og dette er en advarsel til Taiwan, fortsetter han: Kommunistpartiet er uten skrupler, og vi vet fra Tiananmen-plassen hva Kina er i stand til å gjøre. Det handler bare om rå makt, og for den sørøstasiatiske regionen vil Hongkong bli å anse som en kanarifugl i minen; kineserne kaster terningen og gir blaffen, konkluderer Siracusa.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!