Nytt

Den nye barne- og familieminister Ida Lindtveit Røse fra KrF, helt til høyre på bildet. Her omgitt av sine politiske ungdomskolleger  Mani Hussaini (AUF), Bjørn-Kristian Svendsrud (FpU) og Grunde Kreken Almeland (Unge Venstre). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ida Lindtveit Røse (27) blir tidenes yngste statsråd i Norge, når hun går inn som vikar for pappa-permitterte Kjell Ingolf Ropstad, KrF. Hennes yrkeserfaring er fra ulike politiske rådgiverjobber, og som leder av KrFs ungdomsorganisasjon.

Hun fikk spørsmålet fra KrF-lederen kvelden før 17. mai, om hun ville ta jobben som barne- og familieminister, melder NRK.

– Og hvordan reagerte du?

– Første reaksjonen min var vel sånn «kødder du nå?». Det er jo en sjuk telefon å få, ler Lindtveit Røse.

Ifølge NTB foregikk prosessen slik:

– Jeg fikk en melding 16. mai, mens jeg drev og la yngstemann, om det passet at Kjell Ingolf ringte meg. Da begynte det å kverne litt rundt i hodet, og det første jeg tenkte var «hva galt har jeg gjort nå». Så spurte han meg i telefonen da, om jeg hadde lyst til å vikariere for ham i regjering, sier hun.

Onsdag denne uka var hun inne til samtaler og såkalt «screening» på Statsministerens kontor, og etter dette ga statsminister Erna Solberg (H) sitt ja til KrFs foretrukne statsrådsvikar.

Når hun tiltrer tirsdag 2. juni blir det som den yngste statsråden i Norge noen gang. Til sammenligning var den til nå yngste, Arbeiderpartiets Hadia Tajik, 29 år da hun ble kulturminister i 2012.

Ida Lindtveit Røse var leder for Kristelig Folkepartis Ungdom fra 2015 til 2017. I lokalpolitikken har hun vært gruppeleder for KrF i hjemkommunen Oppegård i gamle Akershus. I dag er hun gruppeleder for KrF på fylkestinget i Viken.

I tillegg til de politiske vervene har den påtroppende statsråden arbeidet som rådgiver i NHOs forening for kunnskaps- og teknologivirksomheter, Abelia, og var et halvt år seniorrådgiver i kommunikasjonsbyrået First House.

De eldste medlemmer av nåværende regjering er statsminster Erna Solberg og landbruks-og matminister Olaug Bollstad, begge født i 1961.