KrF-leder Knut Arild Hareide kommer mandag til å kjempe om de siste delegatene for å gjøre Jonas Gahr Støre til statsminister. Samtidig demonstrerer Støres lokale partilag sammen med Kvinnefronten, Kvinnegruppa Ottar og Blitz mot en av KrFs  kjernesaker.

Da vil en demonstrasjon under parolen «Forsvar abortloven» finne sted foran Stortinget. Demonstrasjonen er en reaksjon på Høyre-leder Erna Solbergs utspill om endringer i dagens abortlov: Retten til såkalt tvillingabort, og om alvorlig sykdom eller funksjonsvansker skal være en selvstendig grunn for abort etter 12. svangerskapsuke. KrF ønsker å fjerne begge disse abortmulighetene.

Noen hundre meter unna i lokalene til Frelsesarmeen skal Oslo KrF avholde sitt fylkesårsmøte. Samme kveld avholdes også tilsvarende møter i Akershus og Vestfold, mens Østfold avholder sitt tirsdag. Stillingen er nå så jevn at hver eneste delegat teller i kampen om Erna eller Jonas skal styre landet fremover.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad peker på at demonstrasjonen viser KrF-erne hvem som står partiet nærmest i KrFs kjernesak. Det kan neppe være Ap.

– Demonstrasjonen viser klart hvor vi kan få mest gjennomslag i en av de viktigste sakene for KrF. Kampen for menneskeverdet forener alle i KrF. Høyresiden viser forståelse og respekt for vårt syn, mens det blir umulig å flytte et komma i abortloven hvis KrF går til Ap, sier Ropstad.

Han minner om at Erna Solberg sto «klippefast på fastlegenes rett til å følge sin samvittighet i reservasjonssaken, mens Ap gjorde det til en abortkamp.» Han avviser at endringene han nå tar til orde for ødelegger abortloven.

På samme måte mener tidligere KrFU-leder Ida Lindtveit Røse at demonstrasjonen viser at venstresiden igjen karikerer en abortdebatt, akkurat slik de gjorde det med reservasjonsretten.

– Det er i kampen mot sorteringssamfunnet KrF virkelig står samlet, og det var den viktigste saken i valgkampen og temaet for sluttinnlegget til Hareide på partilederdebatten. Nå er det igjen Erna Solberg som viser forståelse for KrFs syn, ikke Ap, sier Lindtveit Røse.

Gruppeleder for KrF i Oslo, Erik Lunde, toner imidlertid ned betydningen av demonstrasjonen, og mener at både Ap og Høyres posisjon er godt kjent for KrF. Lunde er kjent som en av Hareides støttespillere.

Leder Frode Jacobsen i Oslo Aps, støtter derimot fullt ut arrangementet. Sjefen sjøl, Ap-leder Støre, overlater til partisekretær Kjersti Stenseng å svare på hvilken betydning det har at hans partilag støtter demonstrasjonen:

– Arbeiderpartiet støtter norske kvinners rett til abort, og vil ikke gjøre endringer i dagens abortlov. Det er derfor ikke unaturlig at Oslo Ap deltar i markeringen. Jeg tror det er et godt kjent standpunkt, som ikke kommer til å påvirke årsmøtenes valg, sier Stenseng.

Det spekuleres i at det kan komme rundt 1.500 personer foran Stortinget mandag ettermiddag.

– Dette er et tverrpolitisk arrangement som en reaksjon på at statsministeren gjør abortloven til et politisk forhandlingskort på linje med en hvilken som helst budsjettpost. Det er uryddig av statsministeren og gir en ubehagelig følelse av at Høyre er villig til å innskrenke kvinners selvbestemmelsesrett i et politisk spill, sier SVs Sidsel Fjelltun som er presseansvarlig for demonstrasjonen.

De som skal holde appeller er blant andre Kvinnefronten, Født Fri og Kvinnegruppa Ottar. Lignende demonstrasjoner avholdes også i Bergen og Stavanger mandag.

Støres partilag demonstrerer mot KrF-kjernesak (bak mur)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.