Nytt

Du Wei mottas av protokollsjef i israelsk UD, Miron Reuven. Det sies nå at han døde av hjerteattakk.

Kinas ambassadør til Israel, 58 år gamle Du Wei, ble funnet død i ambassadørboligen i Herzliya søndag. Ambulansepersonell antyder naturlige årsaker.

Dødsfallet vekker oppsikt gitt det spente forholdet mellom USA og Kina. Utenriksminister Mike Pompeo var sist uke på et åtte timer besøk og State Department la ikke skjul på at det handlet om Kinas økende innflytelse i Israel.

Israel er en teknologi-stormakt og for tette bånd til Kina representerer nettopp den type trussel USA nå gjør alt for å motvirke. Forholdet mellom USA og Israel har aldri vært tettere, og nettopp derfor forventer Trump at Israel ikke gir Kina lillefingeren. Da tar Beijing hele hånden.

Korona-pandemien har fått USA til å revurdere sitt forhold til Kina og det omfatter også de vennligsinnede landene Kina har forhold til.

Den kinesiske ambassadøren sendte ut en erklæring fredag der han lovpriste Kinas «jødiske venner». Ambassaden sa USA fremmer en rekke grunnløse påstander om Kina, men var dum nok til å si at det ikke er sikkert viruset oppsto i Kina.