Nytt

Under en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag bekreftet USAs president Donald Trump på spørsmål at han hadde sett indikasjoner på at koronaviruset kom fra det virologiske laboratoriet i Wuhan.

Have you seen anything at this point that gives you a high degree of confidence that the Wuhan institute of virology was the origin of this virus?

Yes, I have. Yes, I have.

Presidenten gikk straks over til å kritisere Verdens Helseorganisasjon (WHO) for å være PR-byrå for Kina, for deretter å antyde at viruset kan ha kommet ut av kontroll. Trump gjentok sin tidligere kritikk av Kina for å ha latt utenriksflyvningene fra Wuhan fortsette, mens innenriksflyvninger ble stanset.

Wall Street Journal skriver at Trump ble bedt om å utdype hva slags etterretning han har sett som peker på Wuhan-laboratoriet, men ville ikke si det:

President Trump said Thursday that he has seen intelligence that linked the Wuhan Institute of Virology with the origin of the virus. “Yes, I have,” he said in answer to a question at the White House about whether he has seen such intelligence. Asked to elaborate, he said: “I can’t tell you that, I’m not allowed to tell you that.”

USAs nasjonale etterretningsledelse, som koordinerer landets 17 forskjellige etterretningstjenester, har i en uvanlig offentlig kunngjøring meddelt at det gjøres forsøk på å finne ut om viruset har lekket fra laboratoriet.

Tidligere uttalelser fra Den militære sjefsnemnd i Trump-administrasjonen vitner om at det finnes forskjellige indikasjoner på virusets opphav, og at det er vanskelig å konkludere, selv om vekten av grunnlagsmaterialet synes å peke i retning av naturlig opphav:

In mid-April, Army Gen. Mark Milley, chairman of the Joint Chiefs of Staff, said U.S. intelligence officials had taken a hard look at evidence regarding possible involvement by Chinese laboratories. “And I would just say at this point it’s inconclusive, although the weight of evidence seems to indicate natural. But we don’t know for certain,” he said.

Etterretningsarbeid alene kan vanskelig gi et definitivt svar, mener tidligere etterretningsfolk:

Former U.S. intelligence officials have said that definitively concluding the precise origins of the virus outbreak will be difficult, if not impossible, intelligence tradecraft alone.

Glenn Gerstell, som har arbeidet for National Security Agency (NSA) sier at det ikke ville overraske dersom verden aldri får vite den endelige sannheten.

Hvordan Trump-administrasjonen håndterer en slik usikkerhet, forblir et politisk spørsmål.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!