Vikåsen skole i Trondheim åpner for 1-4 trinn mandag. Alle elevene blir delt opp i grupper og de må ha med eget skoleutstyr. De blir opplært til å holde 1m avstand.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Når elever starter på skolen igjen mandag, er det innført strenge renholdsregler. Den ekstra vaskejobben skal ikke lærerne ta, mener Utdanningsforbundet.

– Jeg sier ikke at lærere ikke skal kunne ta i en vaskeklut. Men lærerne kan ikke ta hovedansvaret for renholdet på skolene, sier leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet til VG.

Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet har laget en veileder som sier at renhold bør forsterkes. Det er særlig toaletter, dørhåndtak, trappegelendre, sportsutstyr, leker og andre gjenstander som hyppig berøres som bør vaskes ofte.

Handal sier noen kommuner har prøvd å legge ansvaret for det forsterkede renholdet over på lærerne.

– Vi har fått noen bekymringsmeldinger knyttet til denne problematikken. Nå er det slik at renhold, i likhet med undervisning, er et fag. Lærere har ikke den nødvendige kompetansen, sier han og legger til at de er i dialog med kommunene om saken.

Det er de fire nederste trinnene på barneskolen som starter på skolen mandag. I tillegg åpner skolefritidsordningene SFO og AKS.

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.