Sakset/Fra hofta

Leder av Oslosenteret Kjell Magne Bondevik leder et seminar ved Oslosenteret den 12. juni 2020. Bondevik ønsker å framstå som moralsk og høyverdig. Men er han egentlig det? Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Her kommer en oppfordring til de 19 tidligere statsrådene som vil hente enslige mindreårige og barnefamilier fra Moria-leiren i Hellas. Til Bondevik og dere 18 andre: Åpne deres hjem. Del av deres overflod.

Du kan ikke kalle inn til en dugnad hvor du ikke bidrar selv, hvis du ønsker å framstå som etisk og troverdig. Ikke minst du som har vært statsråd og privilegert hele livet. Du som har hus og hytte, fine biler og har nytt godt av mange privilegier, som utallige flotte utenlandsreiser hvor alt er betalt, på skattebetalernes bekostning.

Vel, vi tror på din nestekjærlighet først når du sier som Marthe Svennerud: «Je tar dom ælle sju». I klartekst: Ta til deg noen av disse unge mennene. For det er i all hovedsak unge gutter som kommer. Gi dem mat og klær. Du vet dette med å gi bort den andre skjorta om du har to. Du har sikkert hundre finskjorter. Betalt av norske skattebetalere. Så del i vei. Fra ditt eget klesskap. Fra ditt eget kjøleskap.

Gi husrom, hjertevarme, oppdragelse, utdanning, språkopplæring. Signer på at du vil ta vare på noen av disse du vil skal komme hit, for resten av livet. Først da vil din oppfordring om raushet, dugnad og solidaritet bli troverdig.

Værsågod, valget er ditt. Skal du ta i mot noen, så gjør du det selv. Slutt å belaste folk som har mistet inntekt, som står i arbeidsledighetskø, som ikke vet hva de skal leve av i årene som kommer, eller hvordan de skal gi ungene sine en god start i livet, og attpåtil står i fare for å bli syke av koronavirus.

Nå har også fem-seks pensjonerte arbeiderpartifolk meldt seg på oppropet og vil hente unge mennesker og barnefamilier som har forlatt sine hjem for å bo i overfylte leirer i Hellas. De indignerte rike og mette Ap-pensjonistene er i akkurat samme klasse som de 19 eks-statsrådene. De har alle levd godt på offentlige midler i alle år. Nå vil de igjen vise seg som uendelige gode mennesker på andres bekostning. Så oppfordringen om å stille opp og foran og åpne hjemmet deres, gjelder dere og.

Alle barn trenger et hjem. Det er godt kjent at det ikke er noe heldig å bo på institusjon eller forlatt på en hybel i et fremmed land. Amal Adens bok er en utmerket innføring om hvor galt det kan gå. Hun endte opp i Oslos gater, hvor hun ruset seg de første årene etter hun kom til Norge. Oppfølgingen fra det norske barnevernet var dessverre ikke noe å skryte av. Først når hun fikk en god norsk venninne, som tok henne hjem og var en nær og ekte venn, snudde det seg for Amal fra Somalia.

Enten får dere 19 eks-statsråder og arbeiderpartitopper si fra at dere vil ta disse barna og voksne dere ønsker til Norge, hjem til dere selv og ta ansvar for dem livet ut. Ellers så får dere følge dem fra leiren i Moria og hjem til sin egen familie. For det har vi sett at de har, de alenekommende mindreårige. Siden svært mange av dem søker om familiegjenforening.

Spor opp foreldrene deres i Afghanistan, i Nord-Afrika eller hvor de nå hører hjemme, og si samtidig fra til foreldrene at det er ikke bra å sende avgårde ungene sine alene over halve jordkloden. Hvis det ikke er straffbart, burde dere sørge for at det blir det.

Her har dere noe å sysle med som kan gi dere en ekte glorie og mening med livet, hvis dere kjeder dere som velfødde pensjonister og har dårlig samvittighet for all velstanden dere omgir dere med.

Kanskje de unge mennene du gråter for å få hit, til og med er frustrerte for å bo i landet ditt, hvor de ikke føler seg hjemme? Kanskje du til og med gjør dem en bjørnetjeneste ved å dra dem hit. Ikke minst de unge mindreårige guttene, som du nå vil hente fra Hellas. Typisk afghanske gutter som er sendt ut fra foreldrene for å skaffe penger og familiegjenforening fra land som Norge.

Er det dette du vil bidra til? Vi har tusenvis her allerede.

Har dere 19 eks-statsråder og pensjonerte AP-topper forresten fått med dere hvor mange kniver og macheter som blir brukt mot norske barn og ungdommer i Oslo de siste årene? Det var vel ingen som brukte slik i din ungdom? Du har vært så heldig som har fått vokse opp i et fredelig Norge, et land deres foreldre generasjon visste å ta vare på, slik at du skulle ha en trygg oppvekst og framtid som voksen.

Du trengte aldri å frykte å få en machete i magen om du var ute med venner en vårkveld i Oslo, eller bli ranet på T-banen med en kniv mot strupen. Men dere unner altså ikke dagens norske barn og ungdom å vokse opp i et trygt land, slik dere har gjort?

Dagens unge kan ikke lenger føle seg trygge i fedrelandet, fordi politikere som dere, blendet av sin egen godhet, har importert mennesker som har et diametralt motsatt livssyn enn den norske kristen-humanistiske tradisjonen vi er oppdratt i.

Det er de som utøver volden dere vil ha flere av i Norge. Er ikke det ganske kynisk? Å trekke opp stigen etter seg og overlate til de unge et land hvor volden har blitt verre for hver dag de siste årene.

Til og med på mindre steder øker volden. På samme måte som vi ser i Sverige. Det er unge menn som slåss om territoriet sitt. Som er vant med klankultur og å løse konflikter med vold.

Her er en oppgave dere som er så gode og nestekjærlige kan begynne med i dag. Dere trenger ikke engang vente på EU, eller fly fra Hellas:

Gå ut i gatene og inviter disse ensligkommende mindreårige som allerede befinner seg i Norge hjem til deg. Du har dem allerede her. De trenger ditt hjem, din rause nestekjærlighet. Tusenvis av unge gutter er spredt rundt i Norge. Mange i Oslo. Vi tror på deg først når vi ser en «hjemme-hos-reportasje» hvor dere 19 eks-statsråder og eks-Ap-topper viser fram hvor hyggelig Ali og Karim og Mohammed har det, boende på gutterommet hjemme hos dere. Og ditto reportasje ett, to og ti år etter.

Hvis dere ikke gjør noen av de nevnte tiltakene, så spar oss for hykleriet deres.

PS. Heldigvis er Statsminister Erna Solberg (H) edruelig for tiden, opptatt som hun er med alvoret i koronakrisen. Hennes kommentar til henting fra Moira har vært et: – Nei, vi henter heller ikke kvoteflyktninger for øyeblikket, selv om vi skal det. Det er fordi vi er belastet i systemet vårt med alt det andre som foregår, sa hun tidligere i måneden. De har kanskje for mye fritid disse som har ressurser og økonomi til å lage bølger med Moria-opprop nå.

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 299 til 210 kroner!