REUTERS/Susana Vera

Hundretusener vender nå tilbake på jobb i Spania, et forsiktig skritt mot gjenåpning i en tid der det registreres færre koronarelaterte dødsfall per døgn.

Rundt 300.000 mennesker vendte mandag tilbake på jobb i de regionene i Spania der andre påskedag ikke er en høytidsdag.

Før mandag var det bare personer i det som ble regnet som svært nødvendige jobber, som var i arbeid.

Spanske myndigheter registrerte 517 koronadødsfall fra søndag til mandag, noe som er en nedgang på 102 fra foregående døgn.

På bedringens vei

Landet registrerer i snitt færre og færre dødsfall per døgn knyttet til koronaviruset, selv om utviklingen er svært gradvis.

Rundt månedsskiftet mars/april ble det registrert opp mot 950 dødsfall i døgnet, mens det i over en uke lå på godt over 800, ifølge en oversikt i El Pais.

Det er imidlertid over ti dager siden det ble registrert over 800 dødsfall på ett døgn.

Stemte for utvidelse

Statsminister Pedro Sanchez fastslo i en tale søndag at de strenge restriksjonene bare vil bli løftet ordentlig tidligst om to uker.

Nasjonalforsamlingen stemte torsdag forrige uke gjennom en utvidelse av unntakstilstanden som gjelder fram til 25. april. Det innebærer nærmest portforbud.

Togtrafikk og annen kommunikasjonstransport vil sakte starte opp igjen framover.

Regler gjelder for strendene

Myndighetene har varslet at reglene om å holde avstand til hverandre skal fortsette, også på landets strender, når nedstengningen avsluttes.

Den spanske regjeringen innførte strenge smitteverntiltak 14. mars for å bekjempe koronapandemien. To dager senere stengte landet grensene.

Det er uklart når grensene kan gjenåpnes, fortalte turistminister María Reyes Maroto i et intervju med El Pais søndag. Hun la til at regler om å holde avstand til hverandre skal fortsette etter at nedstengningstiltakene blir fjernet. Det vil også gjelde på strendene når de gjenåpnes.

– Inntil det finnes en vaksine, vil ingenting bli som det var før, sa hun.