Politiet beordrer en familie til å forlate en strand i Barcelona den 15. mars 2020. Foto: Nacho Doce / Reuters / Scanpix.

Det er nå en dramatisk unntakstilstand i Spania: Ingen får oppholde seg utendørs uten gyldig ærend, og politiet jager folk vekk fra strender og gater. Nesten 8000 er smittet av koronaviruset, også den spanske statsministerens kone.

Unntakstilstanden som er innført i hele Spania fra i dag, søndag 15. mars, forbyr enhver ferdsel utendørs som ikke er strengt nødvendig. Statsminister Pedro Sanchez holdt en timeslang tale til folket for å forklare situasjonen. Hans kone Begona Gomez, som var med på den store demonstrasjonen i Madrid 8. mars, har testet positivt for Covid-19. Det meldes at hun etter forholdene har det bra, men følger karanteneforskriftene, skriver El Pais.

Folk har fra søndag kun lov til å bevege seg ute for å kjøpe nødvendig mat, medisiner, gå til frisøren, vaskeri, tobakksbutikker og optiker. I tillegg er det lov å dra til og fra jobb og bank. Man kan også bevege seg utendørs hvis det er nødvendig for å lufte hunden, ivareta mindreårige eller handikappede personer, samt i nødsituasjoner hvor det er nødvendig, melder avisen La Provincia.

Det er en uvirkelig situasjon som har oppstått på ferieøyene i det kanariske arkipelaget. Et norsk par som i morgentimene søndag var på gåtur fra Puerto Rico for å ende opp på stranden på Amadores, Gran Canaria, ble stoppet av politiet noen hundre meter fra leiligheten de bodde i og anmodet om å dra tilbake dit. Alle strender er stengt. En kan undre seg på hvorfor det er åpne frisørsalonger, men det har visstnok vært begrunnet med eldre/handikappede som selv ikke kan vaske/ordne håret sitt.

Spanske helsemyndigheter melder at det nå er nærmere 8000 smittede i hele Spnaia, hvorav 291 er døde av Corona-viruset. Totalt sies det å være 101 tilfeller av Covid-19 på alle kanariøyene. Av disse er én død. 70 tilfeller er registrert på Tenerife, 19 på Gran Canaria, og mellom 1 og 3 på de øvrige fem øyene, melder avisen Canarias 7.

Canariavisen.no skriver:

Alle skolene er allerede stengt siden torsdag. Fra søndag er alle utesteder stengt, med unntak av de som kun leverer mat på døra. Ingen restauranter, barer eller andre steder hvor mat eller drikke konsumeres kan holde åpent. Bakerier kan holde åpent, men kun for salg som ikke konsumeres på stedet. Matbutikker, apotek, kiosker, tobakksbutikker og bensinstasjoner vil holde åpent. Optikere, frisører og vaskerier kan også holde åpent. Også grønnsaksmarkeder, slakterier, og fiskebutikker. Alle andre butikker skal holde stengt.

Panikken har bredt seg på matbutikkene på ferieøyene også. I Arguineguin på Gran Canaria meldte en lokal kvinne om en fullstendig absurd situasjon på en stor lokal matvarebutikk. Dette var til overmål så tidlig som ved 9-tiden, på et tidspunkt det fortsatt skulle være godt om varer. Folk kranglet inne i butikkene, ved kjøttdisken, ved fruktdisken osv. – redde for ikke å få tak i matvarer. Her har også myndighetene garantert matforsyninger på linje med norske myndigheter. Men hamstringen ser ut til å være den samme. Fra søndag må folk stå i kø utenfor matbutikkene med én meters avstand og sluses inn i puljer, og bruke hansker mens de handler.

Alt opphold i ethvert kommersielt lokale må være strengt nødvendig. Man kan ikke konsumere produkter i lokalene. Enhver samling av mennesker er forbudt, og både ansatte og kunder skal holde en avstand på minst en meter  for å unngå smitte.

Alle tilbud om offentlig transport av passasjerer via vei, tog, luft, og båt, skal redusere kapasiteten med minst 50%. Dette inkluderer taxi-tilbudet. Alle nødvendige tiltak skal gjøres for at varetransporten kommer frem. Alle løsninger for salg av billetter på nett må tydelig opplyse om at all reise er frarådet, unntatt når det er strengt nødvendig. Du har lov til å fylle drivstoff, og private biler har lov til å ferdes på veien, men kun for de formål som er nevnt over.

Politi er nå allestedsnærværende ute i gatene for å holde oppsyn med at folk opprettholder portforbudet, som foreløpig er satt til 15 dager. De har fullmakt til å ilegge bøter til de som ikke følger opp. Politiet har kjørt rundt med biler og høyttalere på gater og strender i dag, hvor beskjeden er «dra hjem, bort fra strendene, bort fra gatene». Ikke alle respekterer portforbudet, så politiet har nok å gjøre. Det at man ikke en gang får lov å gå tur i frisk luft, oppleves nok av mange som aller mest kvelende. Folk anmodes om til enhver tid å begrense nærheten til andre, og den vanlige måten å hilse på i Spania, med et kyss på hvert kinn, er ikke lenger lov. Heller ikke håndhilsing.

Innenriksminister Fernando Grande-Marlaska er nå regjeringens nye jernhånd, og det er den sentrale regjering som nå har full autoritet over veier, offentlig helse, politi, og restriksjoner. Veier kan bli stengt dersom dette er nødvendig av hensyn til offentlig sikkerhet

Myndighetene kan utføre ransakelser, og beslaglegge eiendeler, der dette er nødvendig for å sikre folkehelsen i sammenheng med den pågående krisen.

Å leve i Spania er nå å leve i en politistat. Man får assosiasjoner til Franco-tiden. Du kan ikke en gang gå tur, om du ikke har hund som du får lov å lufte. Det oppleves absurd for folk flest. Som kvinnen om kranglingen om matvarene i butikken sa. «Det føltes som å være i en skremmende film.» Men myndighetene har ihvertfall tatt grep. Hvis det er det som skal til for å stoppe viruset, så er de ihvertfall all in nå.

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 299 til 210 kroner!
Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.