Ansatte i samfunnskritiske funksjoner på Gare du Nord  27. april 2020. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/Scanpix

En av Europas lengste karantener er over mandag, når Frankrike begynner å lempe på sine strenge virusrestriksjoner. Da har folk holdt seg isolert i 54 dager.

Siden 17. mars har kun matbutikker, apotek, tobakksbutikker, banker og postkontorer kunnet holde åpent. Franskmennene har bare fått lov til å bevege seg utendørs hvis de har hatt samfunnskritisk arbeid eller for å gjøre nødvendige ærend. I tillegg har de kunnet mosjonere i opptil en time per dag.

Frankrike har registrert over 26.000 koronarelaterte dødsfall, og er sammen med Italia, Spania og Storbritannia blant de hardest rammede landene i Europa.

Mandag gjenåpnes barnehager og de laveste klassetrinnene i grunnskolen. Det samme gjelder mesteparten av landets butikker og markeder. Samtidig blir det igjen lov å bevege seg fritt utendørs.

Men sammenkomster med mer enn ti personer er fortsatt forbudt, i det minste fram til 1. juni.

Barer og restauranter kommer tidligst til å få gjenåpne i slutten av mai, og den nasjonale unntakssituasjonen blir forlenget fram til 10. juli.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.