Den franske statsministeren Edouard Philippe. Foto: Thibault Camus/Pool via REUTERS

Frankrike planlegger en gradvis gjenåpning av samfunnet fra 11. mai, men flere restriksjoner vil fortsatt gjelde, sier statsminister Édouard Philippe.

Gjenåpningen avhenger også av at tallet på nye smittetilfeller synker til under 3.000 per dag, sa Phillippe i nasjonalforsamlingen tirsdag der han la fram planene for gjenåpning av landet.

Det skal skje fra 11. mai. Da kan butikker og markeder åpne igjen. Men restauranter og barer må fortsatt holde stengt. Statsminister Philippe anbefaler videre at så mange som mulig fortsetter med hjemmekontor også etter 11. mai.

Skoler og barnehager

Skoler skal gjenåpnes gradvis, først barnehager og de laveste klassetrinnene. Eldre elever kan vende tilbake en uke senere, men da med påbud om å bruke munnbind.

Det vil ikke være lov med ansamlinger på flere enn ti personer, det gjelder både privat og offentlig. Og det vil være påbudt å bruke munnbind når man tar metro, busser og annen kollektivtransport.

Hardt rammet

Frankrike er et av landene som er hardest rammet av covid-19-pandemien, med over 23.000 dødsfall. For å begrense spredningen av viruset er det innført strenge restriksjoner på folks bevegelser. Det er kun lov til å forlate hjemmet for å handle mat, lufte hunder eller hjelpe andre. Det er også begrensninger på hvor lenge og hvor man kan gå eller løpe en tur.

Statsminister Phillippe sier påbudet om å holde seg hjemme har bidratt til å bremse spredningen og redde tusenvis av liv.

– Men nå trenger økonomien å gjenåpnes, dog gradvis og forsiktig. Vi må lære oss å leve med viruset, sa han.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.