Nytt

Giuseppe Conte. Foto: Christian Hartmann/Reuters/Scanpix

Italias statsminister Giuseppe Conte sier at hvis ikke EU viser seg situasjonen voksen og hjelper de verst rammede landene i sør kan EU komme til å rakne.

Conte sier dette i et intervju med BBC.

«If we do not seize the opportunity to put new life into the European project, the risk of failure is real.»

Conte kom ikke med en generell oppfordring om å ta seg sammen og finne felles løsninger. Dette var en klar advarsel om at EUsfremtid står og faller med at landene i sør får hjelp fra de som ikke er så hardt rammet og har økonomisk evne. Adressaten er først og fremst Tyskland.

Striden begynte med at Italia ba om hjelp fra Tyskland med verneutstyr og medisiner, men fikk ingenting. Siden har Tyskland tatt pasienter fra Italia inn på sine sykehus. Men utstyret kom fra Kina og Russland.

Nå står striden om såkalte koronaobligasjoner. Italia, Spania og Frankrike vil at alle skal hefte for gjelden, men det vil ikke Tyskland, Nederland, Østerrike og Finland. De vil ha en «gresk» løsning. Bare tanken får Italia til å se rødt.

BBC spør om Russland stilte noen betingelser for hjelpen, som at Italia skal støtte at sanksjoner heves.

«The mere insinuation offends me deeply», he said. «It’s an offence to the Italian government… and also to Vladimir Putin, who would never dream of using this as leverage.»

Det var Mark Lowen stilte spørsmålet.

Italia er ett av landene i Europa som er hardest rammet. Ville han gjort noe annerledes?

He initially resisted a push by some politicians in Lombardy, the northern region worst hit by the outbreak, to impose tighter measures more quickly. When a delegation from the Chinese Red Cross came to Milan in mid-March, they lambasted what they saw as Italy’s lax lockdown.

But the prime minister defended his government’s action.

«Going back, I would do the same», he said. «We have a completely different system to China. For us to severely limit constitutional freedoms was a critical decision that we had to consider very carefully. If I had suggested a lockdown or limits on constitutional rights at the start, when there were the first clusters, people would have taken me for a madman.»

Italienerne er fornøyd med Contes innsats. Hans popularitet har gått fra 46 til 71 prosent.

 

 

Giuseppe Conte: EU needs to help coronavirus-hit countries