Psykiatrisk avdeling i Malmö glemte å kartlegge voldshistorikk og legge en behandlingsplan for en tvangsinnlagt pasient. Pasienten gikk fri og forsøkte å drepe en tilfeldig kvinne. Nå anmelder psykiatrien i Malmö seg selv. Illustrasjonsfoto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

22-åringen som nær drepte en kvinne i et busskur med en trestokk og en glassflaske i fjor høst, hadde hatt langvarig kontakt med psykiatrisk avdeling – uten at de klarte å forhindre forbrytelsen. Nå anmelder psykiatrien i Malmö sin egen fiasko, skriver Sydsvenskan.

Natt til 10. november i fjor angrep 22-åringen en 27 år gammel kvinne i et busskur på Lönngatan i Malmö. Den 27 år gamle kvinnen fikk blødninger i hjernen og omfattende brudd i ansiktsskjelettet under angrepet i busskuret. Malmö tingrett beskrev angrepet som «veldig kraftig vold mot kvinnens hode». Kvinnen blir fortsatt ivaretatt på sykehus og risikerer livsvarig medisinsk invaliditet.

22-åringen ble pågrepet en time etter drapsforsøket. Han har en lang historie med alvorlige psykiske lidelser.

Ikke gjennomført tvungent psykisk helsevern

Mannen var under tvungent psykisk helsevern da drapsforsøket fant sted, men hadde likevel ikke vært innlagt i psykiatrien. Ifølge moren hadde mannen sluttet å ta medisinene sine, og familien hadde forgjeves forsøkt å få ham innlagt. Familien sa i et intervju med Sydsvenskan kort tid etter angrepet, at de natten før drapsforsøket ringte politiet i desperasjon for å få hjelp til sønnen:

–Ingen mann skal være ute på gatene i den tilstanden han var, sa en av mannens pårørende da.

Men familien slo forgjeves alarm. Da politiet kom, vurderte de at 22-åringen ikke var urolig, og dro derfra igjen uten handling, sier familien.

Mannen har gjennomgått en rettspsykiatrisk undersøkelse og konklusjonen er at han begikk handlingen under påvirkning av en alvorlig psykisk lidelse.

Anmelder egen svikt

Etter en intern undersøkelse, har psykiatrisk avdeling i Malmö sendt en såkalt lex Maria-rapport til Inspeksjon for helse og omsorg, IVO, om hvordan mannens omsorg har blitt håndtert.

«Planlagt pleie og oppfølging av en pasient med en alvorlig psykisk sykdom er ikke gjennomført grunnet mangelfull omsorgsplanlegging / kriseplan, så vel som mangelfull dokumentasjon og kartlegging av overgrep,» heter det i rapporten.

Psykiatrisk avdelings egen vurdering av svikten er ifølge Sydsvenskan at:

«mannen var alvorlig nedsatt i sin mentale tilstand, mishandlet en fremmed person og deretter selv fikk en juridisk straff».

I midten av mars ble 22-åringen dømt for drapsforsøk til rettspsykiatrisk behandling under forvaring.

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.