Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / scanpix

For å nå ut til flere om koronakrisen foreslår Likestillings- og diskrimineringsombudet veiledningstjenester på telefon for personer med innvandrerbakgrunn.

– Det har vært et økende antall personer med innvandrerbakgrunn som er smittet i Oslo, sa Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Aftenposten 1. april. Han beskrev situasjonen som krevende, særlig det å nå fram med rett informasjon til mennesker som kan lite norsk og bor alene.

Nå har Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) kommet med et konkret forslag om å etablere egne telefontjenester for innvandrere og personer som kan lite norsk. Tjenestene skal informere om koronasituasjonen og veilede dem som trenger det.

Vil forhindre stigma
Kommunikasjonsrådgiver Lars Heltne hos LDO sier at slike tjenester kan betjenes av helsefagstudenter med innvandrerbakgrunn. Målet med et slikt tiltak er å sikre at flere får den informasjonen de trenger, på en måte de forstår.

– Ikke minst kan vi hindre stigma ved at folk i spesifikke grupper ikke blir stemplet som «typiske smittespredere», sier Heltne.

Han sier forslaget har fått god mottakelse, og at det nå skal spilles over til helsemyndighetene.

Gir penger til frivillighet
3. april opplyste kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) at 6,6 millioner kroner skal tildeles frivillige organisasjoner som informerer innvandrerbefolkningen om koronaviruset.

Pengene skal gis til Røde Kors, Caritas, Norske Frivillighetssentraler, Norske Kvinners Sanitetsforening, Kristent Interkulturelt Arbeid og Norsk Folkehjelp.

– Vi har fått flere tilbakemeldinger på at informasjonen ikke når ut til alle på en god nok måte. For å lykkes med håndteringen av situasjonen er det viktig at vi gjør det vi kan for å nå ut til innvandrerbefolkningen, sier Melby.

Lege Wasim Zahid har delt en video på sin youtube-side som er laget i samarbeid med sykepleier Malyuun Ali. Der gir han informasjon om koronaviruset på somali. Den ble blant annet delt av Språkrådet, som oppfordret til videre deling av dem som jobber i eller med somaliske miljøer.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.