Gjesteskribent

Inngangen til Lariboisière-sykehuset i Paris. Foto: Mbzt / Wikimedia Commons.

Siden koronaviruset kom til Frankrike og innføringen av karantene fra den 17. mars, har flere ansatte i helsevesenet blitt angrepet på gaten på vei til og fra jobb.

Det gjelder blant annet ansatte ved Lariboisière-sykehuset, som ligger i det 10. arrondissement i Paris mellom metrostasjonen Barbès-Rochechouart og jernbanestasjonen Gare du Nord, melder den franske tv-kanalen LCI.

– Med folk i karantene er det mye mindre mennesker på gaten. Vi som er på vei til jobb, blir sett passerende forbi hver dag på samme vei. De vet hvor vi skal, de vet hvem vi er. De som bestemmer seg for å følge etter oss, vet veldig godt hvor de finner oss, sier helsepersonell ved sykehuset. Flere kolleger har meldt om angrep og ubehagelige opplevelser.

Ifølge ofrene er det snakk om både fysisk vold og grove verbale angrep. Samt forsøk på ran, trusler og fornærmelser.

For å takle dette nye problemet i kjølvannet av pandemien, har Assistance Publique-Hôpitaux de Paris (AP-HP), som er den regionale helsemyndigheten i hovedstadsregionen, tatt i bruk nye metoder. I flere dager nå har helsepersonellet som jobber på sykehuset blitt eskortert av sikkerhetsvakter mellom Gare du Nord eller Barbès-metroen og arbeidsplassen.

Problemet rammer ikke bare ansatte ved Lariboisière-sykehuset i Paris, men også andre steder i den franske hovedstaden og i andre byer i Frankrike, som Metz og Toulouse.

Her er også helsepersonell mål for angrep. Bilvinduene deres knuses for å stjele masker og hansker. Noen legger også igjen trusselbrev på bilene om at de må holde seg vekk og ikke smitte nabolaget.

Noen sykepleiere opplever også å bli uglesett og bedt om å flytte for ikke å smitte naboer.

Dette gjelder blant annet Lucille, sykepleier ved Gustave Roussy sykehus i Villejuif, hvor hun pleier pasienter med Covid-19 skriver LCI.

Hun fikk brev med henstilling om å flytte for ikke å spre smitte i nabolaget. Her er et utdrag fra brevet:

– Frue, vi vet at De er en sykepleier, vi takker for at De utøver dette flotte yrket. Vi spør Dem om det ville være mulig for Dem og mannen Deres å flytte og bo et annet sted så lenge smittefaren varer. De vil være velkommen tilbake til byen når det hele er over.

Sykepleiere og leger har på den andre siden mottatt jevnlig hyllest fra folk i Frankrike, som klapper for dem på balkongene hver kveld kl. 20. Flere restauranter og cafeer har stilt opp med gratis måltider for helsepersonell i nærheten av arbeidsplassen. Andre tilbyr dem gratis boliger nær sykehusene.

Både dugnadsånd og solidaritet blomstrer altså side om side med bøller og angripere i det franske samfunnet i koronaens tid.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!