Bjørnar Moxnes, Rødt, mener det er direkte uansvarlig å sende høykvalifisert helsepersonell ut av landet nå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Bjørnar Moxnes (R) sier stopp til utsendelse av norsk helsepersonell til Afghanistan i disse dager. Bent Høie vil sende dem av gårde. Hva gjør Erna Solberg? Dette er tiden for alvorlige prioriteringer.

Rundt 30 norske leger, sykepleiere, spesialsykepleiere og andre medisinske støttefunksjoner er på vei til Afghanistan. De må stanses, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til VG.

Men landets helseminister Bent Høie (H) insisterer på å sende nødvendig nøkkelpersonell ut av landet. Og det i en nåværende krisesituasjon hvor nesten 6200 sykehusansatte i Norge er i karantene.

For 14 dager siden meldte Dagbladet at 280 Ullevål-ansatte var i karantene. For to dager siden var 29 Ullevål-ansatte bare på infeksjonsmedisinsk avdeling i karantene.

At tallene har hatt en eksepsjonell økning, kan det vel ikke være noen tvil om. Samtlige helseforetak har nå bedt folk med helsefaglig utdanning som ikke jobber i helsevesenet, samt pensjonister og studenter, om å melde seg til tjeneste i situasjonen med en alvorlig pandemi ingen vet utgangen på.

Det er derfor flere enn Moxnes som spør seg om prioriteringen når landets øverste helsemyndighet vil sende kvalifisert helsepersonell ut av landet i disse dager.

Bjørnar Moxnes (R) tar ansvar for Norge i denne sammenhengen:

– I den nasjonale krisesituasjonen vi nå befinner oss, er det direkte uansvarlig å sende titalls helsearbeidere til Afghanistan. Vi snakker om helsepersonell som det kan bli alvorlig mangel på i Norge om kun kort tid, sier Moxnes.

– Vi kan få en akutt mangel på leger, sykepleiere og intensivsykepleiere i Norge på grunn av koronapandemien. Det er bokstavelig talt livsviktig at vi nå sørger for å beholde alt medisinsk personell tilgjengelig for å redde folk som risikerer å miste livet på grunn av viruset, påpeker Moxnes.

Dette er helsepersonell med nøkkelfunksjoner som kan gå tilbake til sitt tilhørende sykehus og utgjøre en forskjell. Dette er folk med blant annet intensiv kompetanse, som har vist seg å være en mangelfull ressurs i Italia og Kina, sier Moxnes.

All honnør til Moxnes, som synliggjør denne prioriteringen og adresserer det til landets høyeste helsemyndighet.

Men han blir blankt avvist av helse- og omsorgsminister Høie, som sammen med forsvarsminister Bakke-Jensen er i ferd med å sende viktig helsepersonell ut av landet.

– De militære bidragene som er bestemt til Afghanistan, går som planlagt. Våre soldater i Afghanistan deltar jevnlig i krevende operasjoner. De har behov for tilstrekkelig medisinsk støtte. Nå er det Norges tur til å stille den støtten. Forpliktelsen overfor våre egne soldater og til NATO må veie tungt, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

– Våre soldater i utlandet må ha med seg personell som kan gi dem helsehjelp hvis det trengs. Nå ser vi at det norske forsvaret stiller opp for å hjelpe til i en krevende situasjon her i landet. Da må vi stille opp for dem, og sørge for at de får hjelpen de trenger når de drar utenlands for å oppfylle Norges forpliktelser, legger han til.

Landet er i krise. Statsminister Solberg har vist handlekraft og evne til å stå i en vanskelig tid på vegne av nasjonen de siste dagene. Vi skjønner at det kan være en kinkig prioritering, siden vi har forpliktelser i NATO. Men Moxnes kommer med et betimelig krav om at nødvendig helsepersonell ikke bør sendes ut av Norge nå. Hvis norske soldater ikke kan dra ut uten norsk helsepersonell, så kanskje bør de også være hjemme i denne unntakstilstanden?

USA har trukket sine soldater fra Afghanistan med den begrunnelse at det ikke er noen løsning å ofre amerikanske liv på endeløse kriger langt unna. Tilstedeværelsen av NATO og USA i Afghanistan har vel dessverre ikke forbedret situasjonen nevneverdig. I unntakstilstanden Norge befinner seg, burde det være mulig for landets ledelse å ta ad hoc beslutninger, siden vi befinner oss i en situasjon av force majeure.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!
Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.