Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil ikke trekke det norske feltsykehuset i Kabul tilbake før årets utgang. I en e-post til Document skriver Bakke-Jensen :»Sikkerheten anses godt ivaretatt i samarbeid med andre vestlige styrker som fortsatt står i Afghanistan».

Onsdag sendte Document følgende spørsmål til Forsvarsdepartementets ledelse:

  • Hvilke konsekvenser vil den dramatiske utviklingen i Afghanistan få for de gjenværende norske styrkene (feltsykehuset og spesialstyrker med opplæringsoppdrag)?
  • Er snarlig uttrekking vurdert?

I dag kom svaret:

Regjeringen har besluttet å videreføre et norsk militært sykehus ved Hamid Karzai International Airport i Kabul etter avviklingen av NATO-operasjonen Resolute Support Mission. Hensikten er å kunne tilby moderne, livreddende kirurgi til militært og diplomatisk personell som eventuelt skulle bli skadet eller alvorlig syke i Afghanistan i månedene fremover. Bidraget omfatter ca. 40 medisinsk utdannet personell fra Forsvarets sanitet, og skal etter planen stå i Kabul frem til 31.12.21. Sikkerheten anses godt ivaretatt i samarbeid med andre vestlige styrker som fortsatt står i Afghanistan for å beskytte ambassadene og den sivile innsatsen i landet.

Spesialstyrker med opplæringsoppdrag i Afghanistan ble trukket hjem tidligere i sommer.

På spørsmålet om snarlig uttrekking er vurdert, lyder svaret som følger:

Det norske militære sykehuset er planlagt avviklet innen 31.12.21.

Dermed svarer også forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og rådgiverne i Forsvaret indirekte på spørsmålet Document stilte i tirsdagens kommentar om Afghanistan:

Vil de norske som er der for å redde liv, selv være trygge?

Det norske feltsykehuset i Kabul. Foto: Forsvaret

Bidraget det er tale om består av omtrent 40 personer, som inkluderer medisinsk personell, et norsk ledelseselement samt logistikkpersonell. Det medisinske personellet består av et kirurgisk team, en Role 1-lege og sykepleiere som bemanner intensivavdelingen, sengeposten og akuttmottaket på sykehuset.

Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan endres, bokstavelig talt, fra dag til dag. Her er noen av nattens og dagens nyhetsmeldinger fra NTB:

  •  Storbritannia vil samarbeide med Taliban forutsatt at de går med på maktfordeling og respekterer menneskerettighetene, sier forsvarsminister Ben Wallace.
  • Afghanske regjeringsstyrker avviser en melding fra Taliban om at en strategisk viktig grenseovergang mot Pakistan er under deres kontroll.
  • En regjeringsdelegasjon fra Afghanistan er kommet til Qatar for å møte Taliban og blåse nytt liv i fredsprosessen.
  • Frankrikes ambassade i Kabul ber landets statsborgere om å forlate Afghanistan av sikkerhetsgrunner

 

Document skrev i går en artikkel om utviklingen i Afghanistan:

Afghanistan: Kaos og masseflukt møtt med apati av EU og Norge

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.