Nytt

Norge stengte grensen mot Sverige 16. mars i håp om å begrense virussmitte. Heimevernet ble satt inn sist søndag for å patruljere grensen og ta stikkprøver. Men nordmenn som fremdeles vil handle i Sverige finner veien gjennom skogen.

– De er kreative. De kommer på sykkel og en del kommer i terrengbiler som tåler å kjøre over en stubbe. Og noen går, sier Trond Erik Grundt, ved Grensetjenesten.

De som tar seg gjennom skogen til Sverige via små stier og skogsveier risikerer 20.000 kroner i bot og 14 dagers karantene.

Skogsvei ved Storberget – en gammel smuglerrute fra krigens dager.

Problemet er velkjent, sier tollinspektør Eirik Skogsvoll, disse stiene blir også brukt når det ikke er koronakarantene. Det er en utfordring vi har hele året, sier han.

Det er også ansatt ekstra politi, skriver NTB: Innlandet politidistrikt ansetter midlertidig 29 ekstra politifolk for å hjelpe med å kontrollere grensen mot Sverige.

De midlertidige stillingene opprettes som del av regjeringens beredskapsstyrking for å håndtere koronakrisen, opplyser Innlandet politidistrikt i en pressemelding torsdag morgen.

– De vil avlaste personellet vårt på grensen og bidra til at vi kan fortsette med kontrollen vi skal gjøre i disse tider, sier politimester Johan Brekke i Innlandet.

Han sier at de vil begynne i jobbene allerede i påsken, og er blant de 400 nye stillingene justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) torsdag 26. mars varslet at opprettes i forbindelse med koronakrisen.

– Dette skjer i flere faser, og først vil distrikter som er pålagt grenseoppgaver prioriteres. Det vil si Øst, Innlandet, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark politidistrikt, sa Mæland torsdag 26. mars.

De 400 stillingene har foreløpig inntil seks måneders varighet, men med mulighet til en forlengelse på ytterligere seks måneder.

SVT

Kjøp Klanen her!