Gjesteskribent

En enslig drosje kjører under et trafikkskilt hvor det står ‘Stopp koronaviruset, vær hjemme’, på  motorveien til flyplassen, 14. mars 2020 i Barcelona, Spania. Foto: David Ramos / Getty Images

Den spanske avisen El Pais melder i dag, den 26. mars, om at det hardt pressede helsevesenet i Madrid har begynt å utforske en mulig ny behandlingsmetode for alvorlig korona-syke pasienter: Direkte blodtransfusjon fra personer som har gjennomlevd infeksjon og blitt friske.

Fortsatt er man i en meget tidlig fase, der man venter på helsemyndighetenes tillatelse. Et brev om dette, på Helsedepartementets brevhode, lekket i går ut i sosiale medier og førte til et skred av tilbud fra potensielle blodgivere. En talsperson for Blodgiversenteret understreker imidlertid at man ikke søker blodgivere fra det allmenne publikum, men at det vil være leger som plukker ut de egnede kandidatene, for å benytte deres «hyperimmune plasma».

El Pais kan berette at det er immunologen Arturo Casadevall, født på Cuba og vokst opp i Madrid, som arbeider ved Johns Hopkins universitetet i USA, som lanserte ideen i en artikkel i Wall Street Journal 27. februar.

Det er en strategi som ble benyttet under spanskesyken i 1918, der man med datidens metoder klarte å redusere dødeligheten av viruset med 50% ved hjelp av plasma-overføring fra overlevende. En ny vaksine vil ta måneder å frembringe, mens blodplasma kan være klart i løpet av uker. Tidligere denne uka har den amerikanske den næringsmiddel og legemiddeladministrasjonen (FDA) tillatt bruk av metoden på alvorlig syke pasienter.

To sykehus i New York – Monte Sinaí og Albert Einstein Medical School — vil begynne å prøve dette i neste uke.

El Pais skriver at det spanske selskapet Grifols, en av verdens største produsenter av blodderivater, onsdag kunngjorde en samarbeidsavtale med FDA for å skaffe plasma fra pasienter som har kommet seg over Covi-19-infeksjon, bearbeide det industrielt og produsere et eksperimentelt medikament fra hyperimmune immunoglobuliner, proteiner som genereres av menneskekroppen for å bekjempe infeksjon.

El Pais forteller videre at Casadevall selv, er optimistisk, da han i en vitenskapelig artikkel i The Journal of Clinical Investigation publisert den 13. mars har beskrevet løfterike resultater fra liknende behandling av Ebola-pasienter i Sierra Leone i 2014 og SARS-pasienter i Hongkong i 2003.