Akershus universitetssykehus HF. Korridor på Ahus Sykehus. Illustrasjon korridorpasienter. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Flere koronapasienter som kommer til Ahus, må rett på pustemaskin når de legges inn. De burde kommet til sykehus tidligere, mener sykehuset.

– Flere kommer inn med lave oksygenverdier i blodet, og må rett på pustemaskin, sier overlege Vibecke Sørensen ved anestesiavdelingen på Akershus Universitetssykehus til VG.

Ofte har personene da gått hjemme med symptomer i mellom én og to uker, ifølge Sørensen. Flere har derfor blitt sendt rett fra akuttmottaket til intensivavdelingen.

– Det er viktig at man ikke går for lenge hjemme og føler seg tungpustet, sier hun.

Avdelingsoverlege Jan Erik Berdal ved infeksjonsavdelingen ser et mønster hos pasientene. De første dagene er pasienten forkjølet, og etter mellom fem og sju dager blir de tungpustede.

– Noen av dem burde helt klart kommet til sykehuset tidligere, sier Berdal.

De som nå er innlagt på sykehuset, er yngre enn antatt.

– I denne fasen så har vi hatt mange pasienter uten noen tilleggssykdommer. Flere er i 40–50 års alderen uten kjent, kompliserende sykdom, sier Berdal.

Gjennomsnittsalderen på intensivavdelingen er 52 år.

Det går bra med de aller fleste, understreker Sørensen.

– Men det er viktig å vite at man kan bli syk av dette viruset, og være bevisst på egne symptomer, sier overlege Sørensen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂