En Airbus-maskin tilhørende Alitalia går inn for landing ved Fiumicino-flyplassen utenfor Roma den 3. mai 2017. Foto: Max Rossi / Reuters / Scanpix.

Frankrike åpner for å nasjonalisere store selskaper, melder NTB-AFP-DPA. Det er ikke uventet at det kommer slike initiativer, langt mindre hvis de skulle bli virkelighet på betydelig skala i et land der både en patriotisk og en strategisk kultur sitter dypt.

Det er finansminister Bruno Le Maire som kunngjør det hele. I likhet med president Emmanuel Macron bruker han ordet krig om situasjonen i øyeblikket:

– Alle må forstå at samtidig som det pågår en krig mot viruset, pågår det også en økonomisk og finansiell krig, sier Le Maire.

Frankrikes finansminister er lovlig optimistisk til å bruke ordet krig, gitt at han forventer en BNP-reduksjon på skarve én prosent.

Franske myndigheter er uansett på det rene med at det finansielle systemet, som alle avanserte land trenger og som normalt reguleres med sikte på å fungere noenlunde godartet, kan forvandles til en trussel det er nødvendig å verne seg mot:

Samtidig innførte det franske finanstilsynet et én dags forbud mot shortsalg av en rekke aksjer. Shortsalg betyr i praksis å vedde på at aksjene vil synke i verdi.

Et spørsmål som reises, er om ikke tanken på massiv nasjonalisering av selskaper som er kritiske for samfunnets funksjon, kan komme mange andre steder enn i Frankrike.

Statlig oppkjøp kan bli siste utvei for Norwegian, melder også NTB. Samtidig melder Corriere della Sera om at den italienske regjeringen utarbeider et lovdekret for å nasjonalisere flyselskapet Alitalia.

Koronakrisen ser ut til å gjenoppvekke en bevissthet om at det er nasjonalstaten som til syvende og sist må ta ansvar for fungerende samfunn, ikke overnasjonale strukturer.

Det er lett å se at EU vil miste mye makt og relevans dersom medlemsstatene iverksetter nasjonale redningstiltak fullstendig uavhengig av unionens institusjoner og ideologi.

Globalismen ligger på sotteseng, og det er neppe mange som vil sørge idet ideologien går heden.

Det er nesten så man må minne om at mye internasjonalt samarbeid rent faktisk er av det gode, og at bedre internasjonalt samarbeid enn det vi har hatt, ville ha vært ensbetydende med bedre epidemiberedskap også.

Fremtiden vil vise om suverene og selvstendige stater med nylig gjenvunnet selvbevissthet også vil levere bedre internasjonalt samarbeid. Sjansene er gode. Det skal ikke så mye til.

Snart kommer påstandene om at fascismen er på vei tilbake. Ikke tro på dem.

 

Forhåndsbestill Peder Jensens bok til spesialpris her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.