Welt am Sonntag rapporterte at Trump ville kjøpe en nyutviklet vaksine av det tyske farmasiselskapet CureVac for en milliard dollar med eksklusiv rett for det amerikanske markedet. Anonyme kilder i det tyske helsedepartemetet bekreftet storyen. Reuters sendte den ut og flere andre medier som Guardian, Business Insider, New York Times og MSMBC kjørte den.

Men historien hadde ingen basis i fakta. Den stemte ikke. Men den stilte selvfølgelig Trump i et dårlig lys.

Da storyen ikke lot seg bekrefte og CureVac benektet kategorisk at den var sann, endret Reuters sin story, men uten å gjøre oppmerksom på at den første versjonen var løgn.

The German newspaper Welt am Sonntag published a story Sunday claiming that White House officials had offered about $1 billion to the German biopharmaceutical firm CureVac to move to the U.S. and to make a coronavirus vaccine for the U.S. only. The company has indicated that it hopes to have a vaccine by June or July.

The newspaper cited an anonymous source in the German government claiming to “confirm” that President Trump wanted the vaccine “only for the United States,” then covered reactions from German politicians, who declared “no country should have a monopoly on any future vaccine,” according to the summary from reporters Paul Carrel and Andreas Rinke.

CureVac dementerte historien:

But the story quickly fell apart. CureVac issued a statement on Twitter denying that it received an offer from the U.S. government. “CureVac rejects all allegations from press,” the firm said.

Det er særlig det forhold at medier som Reuters formidlet historien og så korrigerte den, uten å opplyse om feilen, som stiller mediene i et dårlig lys. Dette er brudd på yrkesetiske prinsipper. Man skjuler sine spor, og sporene forteller avslører at ett av verdens mest kjente nyhetsbyråer er anti-Trump,

Det samme er New York Times hvor en av redaktørene, Aman Batheja, kalte historien en bombe.

Korreksjonen i Reuters klargjorde ikke historien, men lot den henge i luften.

A German Health Ministry spokeswoman, confirming a quote in the newspaper, said: “The German government is very interested in ensuring that vaccines and active substances against the new coronavirus are also developed in Germany and Europe.”

“In this regard, the government is in intensive exchange with the company CureVac,” she added.

Medier som Guardian har fortsatt den opprinnelige storyen. New York Times har endret sin.

Det Trumps velgere får bekreftet er at det gjelder en regel for venstresiden og en annen for høyresiden. Alt kan brukes og vendes til våpen mot presidenten, selv en epidemi.

 

Reuters Stealth-Edits Debunked Story Claiming Trump Sought ‘Monopoly’ on COVID-19 Vaccine

 

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.