Områdedirektør i Folkehelseinstituttet, Geir Bukholm og avdelingsdirektør Line Vold. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Folk som befinner seg i hjemmekarantene vil ikke lenger bli testet. De skal heller ikke kontakte helsevesenet, melder Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

De som er i hjemmekarantene vil ikke lenger bli testet og skal heller ikke kontakte helsevesenet – med mindre de har behov for helsehjelp. Testing er forbeholdt visse pasientgrupper og helsepersonell som får luftveissymptomer

Det kan virke som om man allerede har knappe ressurser og må prioritere strengt. Et så restriktivt tiltak så tidlig i epidemien lover ikke godt.

De som er i hjemmekarantene vil ikke lenger bli testet og skal heller ikke kontakte helsevesenet med mindre de har behov for helsehjelp. En test for koronavirus vil ikke gjøre noe utslag for oppfølgingen gitt at man uansett skal overholde karantenen.

At de heller ikke skal kontakte helsevesenet kan virke urovekkende. Man skal ikke kunne testes, da er de naturlig at noen trenger helsepersonell å snakke med. Det skal man ikke få lov?

Det er et sterkt urovekkende signal, dagen etter at statsminister Erna Solberg ba om en nasjonal dugnad.

Begrunnelsen er at man må konsentrere seg om sårbare grupper og helsepersonell. Er man allerede strukket til bristepunktet  så man ikke kan stille med en telefonvakt? Eller er forklaringen at man ikke har testutstyr?

Det står det ingenting om på FHIs hjemmesider.

– Vi forstår at alle ønsker visshet om de er smittet eller ikke, men vi er i en situasjon hvor det må gjøres prioriteringer for å beskytte de mest sårbare i samfunnet og de som behandler dem, sier Line Vold, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

FHI/Vold adresserer ikke at det finnes folk i hjemmekarantene som faktisk er smittet og trenger støtte. Hva er konsekvensene hvis de blir værende hjemme med nære pårørende rundt seg?

Dette kan vanskelig tolkes som annet enn en ansvarsfraskrivelse.

Ifølge FHIs eget skjema er vi fortsatt i stadie 2. Men slik virker det ikke når man leser dette vedtaket:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.