Migranter befinner seg ved Tyrkias grense mot Hellas på den stengte grenseovergangen mellom Pazarkule og Kastanies den 29. februar 2020, mens gresk politi passer på. Foto: Alexandros Avramidis / Reuters / Scanpix.

Gresk politi har lørdag stanset migranter som har forsøkt å ta seg over grensen fra Tyrkia, skriver Reuters. Men hvor lenge vil Hellas være i stand til å motstå et migrasjonstrykk som vil øke kraftig nå som Tyrkia gir migrantene fri bane?

Reuters-bilder etterlater ingen tvil om at kamplystne migranter gjør hva de kan for å forsere grenseovergangen mellom Pazarkule og Kastanies:

Migranter kaster gjenstander i sammenstøt med gresk politi ved Pazarkule. Foto: Huseyin Aldemir / Reuters / Scanpix.

Er det noen som tror at dette er venner vi ennå ikke har møtt?

Michalis Chrysohoidis, den greske statsråden for offentlig orden, et embede med ansvar for politiet og som omtrent tilsvarer innenriksministeren i andre europeiske land, anklager overfor pressen Tyrkia for å ha sendt migrantene til grensen, noe tyrkerne avviser.

At migrantene blir stanset, ser ut til å være en sannhet med modifikasjoner. Andre Reuters-bilder viser at flere har tatt seg over grensen:

Migranter går i en åker ikke langt fra Kastanies i Hellas etter å ha krysset grensen fra Tyrkia. Foto: Alexandros Avramidis / Reuters / Scanpix.

Hvor mange andre kommer seg ubemerket over? Elven Evros kan forholdsvis enkelt forseres mange steder.

Tilbake på tyrkisk side av grensen gir FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) migrantene logistisk støtte:

Representanter for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) deler ut mat til migranter ved Pazarkule i Tyrkia. Foto: Umit Bektas / Reuters / Scanpix.

Dette er i praksis militær hjelp til mennesker som vil invadere Europa.

Grensekryssingen som mislyktes lørdag, kan avløses av et nytt forsøk søndag uten at man trenger å tenke på å skaffe seg mat i mellomtiden.

Det estimeres at ca. 3000 migranter befinner seg i nærheten av denne grenseovergangen. Hverken gjerder, piggtråd eller en ikke altfor dyp eller stri elv kommer til å virke avskrekkende på dem som satser på et nytt liv i Europa.

Reuters har da også filmopptak av migranter som klatrer over et tre meter høyt grensegjerde. Og en gruppe afghanere har allerede krysset Evros.

Grekerne gjør så godt de kan, og sier de gjør «titaniske» anstrengelser.

Dersom EU hadde en reell yttergrense som unionen mente alvor med å forsvare, ville den nå straks sette himmel og jord i bevegelse for å hjelpe Hellas med å holde grensen mot Tyrkia pottetett nå som Erdogan i praksis har invitert mer enn tre millioner mennesker til å spasere inn i Europa.

Men EU har ikke en yttergrense man kan ta på alvor. Og det forstår disse som nå er på vei. De vi ser her, er bare fortroppen.

 

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 395 til 250 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.