Den lille svenske kommunen Vilhelmina (nord i Sverige) var for få år siden best i klassen til å ta imot asylsøkere. I 2016 gikk kommunen med et overskudd på 40 millioner hvorav en stor del kom som støtte til bosetting av migranter. Vilhemina kommune var tidlig ute med å ta imot asylsøkere mot god betaling fra den svenske staten.

– Vi har tagit emot flyktingarna på ett bra sätt. Det här är något som vi kan vara väldigt stolta över, sa kommunalrådet Åke Nilsson (S) i begynnelsen av 2017.

Men så stanset overføringene til kommunene. De må selv ta hånd om de asylsøkerne som de først var så glade for å få. Og kassen er tom. Det er ikke lenger penger til å betale lønninger til de ansatte i kommunen. Det må lånes. 66 millioner til lønninger og drift og 22 millioner til investeringer, melder Folkbladet. Det er en svært kritisk situasjon når det må lånes penger til lønninger.

På 10 måneder har likviditeten i kommunen minket med 54,5 millioner kroner.

Det er barna som betaler prisen for foreldrenes «godhet». Kommunene har ikke lenger råd til å beholde to av barneskolene.

Se her Greta! Barn som streiker for å beholde skolen sin. 

Det er store avstander i kommunen som har få innbyggere. Noen av barna vil få 4,5 mil reisevei til neste nærmeste skole.

Krisen i kommunen gjør at de 2. mars må foreta vanskelige valg og kutt.

 

I andre utkantkommuner i Sverige er det, som her, stor utflytting av svensker. Det dyre befolkningsskiftet er det ingen som snakker om. 18,5 % lever av sosiale bidrag, det er langt høyere enn landsgjennomsnittet på 13,3.

– Många kommuner har samma bekymmer som vi. Vår befolkning minskar men vi förväntas leverera samma välfärd, sier Annika Andersson.

– Vi hade stora ekonomiska problem redan 2014. Vi borde ha reagerat då och skurit ned på kostnaderna. Men 2016 kom flyktingvågen och vi fick migrationspengar. Jag är stolt över att vi tog emot och lyckades ta hand om så många människor.

Vår befolkning minskar men vi förväntas leverera samma välfärd – hun mener vel at det er blitt færre svenske skattebetalere i kommunen? Det vanskelige med småsteder er at det er umulig å skjule hvor pengene går og hvor skjev fordelingen blir.

Migrasjonspenger. Og hun er stolt over å ha kunnet ta hånd om så mange mennesker. Mon tro om hun er like stolt over å stenge barneskolene? De «privilegerte» svenske barna får klare seg selv. Her skal verden reddes! Selv har hun jo jobb i kommunen. Og hennes jobb skal det lånes penger til å beholde. Men hun kan koste på seg et «

Vilhelmina kommune har 6668 innbyggere og av disse jobber 875 i kommunen. Kommunens kostnader per innbygger er den høyeste i Sverige.

Men de så det ikke komme. Pøs på med flere migranter som aldri kan brødfø seg selv i en liten kommune langt nord i Sverige og se hva som skjer. For et forferdelig eksperiment.

Expressen    SVT    ekonomifakta.se

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.