Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn mener det er et viktig tiltak at statsforetaket Enova bevilger 74 millioner til klimavennlige busser i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Statsforetaket Enova, som eies av Klima- og miljødepartementet og finansieres via Energifondet, tildeler 74 millioner til klimavennlige busser i Oslo. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) mener det er vel anvendte skattepenger.

Enova støtter ladeinfrastrukturen i prosjektet «Anbudet for busstjenester i Oslo-Sør» med 74 millioner kroner. Dette inkluderer både saktelading og hurtiglading på Rosenholm bussdepot og hurtiglading på endestasjoner. I alt er det planlagt 107 ladepunkter.

Totalt har Enova nå bidratt til innfasingen av ca. 470 elektriske busser for perioden 2019–2023. Ruters kontrakt i Oslo Sør har oppstart oktober 2021, med totalt om lag 100 busser.

– Det er ikke lenge siden elektriske busser gikk fra å være nesten utenkelig til å bli et normalt innslag i trafikken. Men fremdeles er nullutslippsløsninger dyrere, derfor er det viktig at vi gjør slike investeringer rimeligere gjennom Enova og at vi har aktører som Ruter som går foran, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

En minimal andel av de totalt 16 000 bussene i Norge er elektriske, men Enova mener at økt etterspørsel gjennom tidlige initiativer som Ruters vil gi økt produksjonsvolum, og over tid senke prisene.

Fremover vil merkostnaden med å investere i elbusser kontra dieselbusser i stadig flere tilfeller bli såpass liten at de lavere driftskostnadene gjør det lønnsomt å gå over til elbusser også uten støtte. Enova opplyser på sine hjemmesider at tilskuddet på 74 millioner vil gå til både saktelading og hurtiglading på Rosenholm bussdepot og hurtiglading på endestasjoner. I alt er det planlagt 107 ladepunkter.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂