29. januar 2011: Begynnelsen på en ny verden? Tyrannene i Midtøsten falt. Men så begynte protestene i Syria og våren ble til vinter. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Hosni Mubarak er død, 91 år gammel. Mubaraks navn vil for alltid være forbundet med den arabiske våren. Den begynte i Tunisia, men skjøt for alvor fart da den kom til Egypt. Tahrirplassen i hjertet av Kairo ble åstedet.

Hosni Mubarak hadde styrt i 28 år og regimet var forstenet. Den arabiske vår feide inn med ungdommelig mot og fikk i noen måneder verdens oppmerksomhet. Mubarak ble tvunget til å gå av da også de militære vendte seg mot ham. De opptrådte som nasjonens redningsmann.

Det skulle de også gjøre da Det muslimske brorskap viste tyranniske tegn.

Mubaraks regimet hadde en høyt utviklet nepotisme og korrupsjon. Etter 28 år led systemet av materialtretthet. Obama var ikke villig til å støtte regimet, selv om Saudi-Arabia ba om det. Så mye for Mubaraks «USA-vennlighet»- som NTB kjører frem.

Tidligere president Hosni Mubarak er død. Han var kjent som en nær alliert av USA og styrte Egypt i nesten 30 år før han ble styrtet under den arabiske våren.

Forholdet mellom USA og Egypt var mer komplisert, særlig etter 9/11 da USA fant ut at støtten til autokrater kom med en høy pris: radikalisering i moskeene.

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂