Fra byrådsforhandlingene høsten 2019. F.v.: Lan Marie Berg fra Miljøpartiet de Grønne, Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet og Sunniva Holmås Eidsvoll fra Sosialistisk Venstreparti.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kommuneadvokaten uttaler at byrådet i Oslo har lov til å boikotte israelske varer produsert på Vestbredden.

Det framkommer i et brev fra Kommuneadvokaten til finansbyråden i Oslo, skriver Vårt Land.  Både kommuneadvokaten, byrådet og NTB bruker konsekvent begrepet «okkupert» om Vestbredden.

Det vites ikke hvilke andre okkuperte områder som Oslo kommune boikotter.

Kommuneadvokaten viser til et brev sendt fra Utenriksdepartementet (UD) til Tromsø kommune i mars 2018. Etter å ha vurdert saken i halvannet år slo UD fast at regjeringen ikke kunne hindre kommunale boikottaksjoner, såfremt kommunen legger opp til at varer fra alle okkuperte områder behandles likt.

Kommunale anskaffelsesboikotter strider ikke mot Norges «internasjonale forpliktelser på handelsrettens område», heter det i brevet.

Tromsø, Hamar og Trondheim har allerede vedtatt å ikke kjøpe varer og tjenester som er produsert i israelske bosetninger på Vestbredden, som har vært okkupert av Israel siden 1967.

Regjeringen har et «javel,nei»-forhold til boikott. Selv om regjeringen fraråder enkeltaksjoner er de med på samme politikk gjennom EU.

Selv om Solberg-regjeringen ikke kan stanse kommunale boikottaksjoner, oppfordrer de sterkt til å la være ettersom de mener det er lite tjenlig.

«Regjeringen ser ikke boikott som et hensiktsmessig virkemiddel for å løse konflikten mellom israelerne og palestinerne», skrev statssekretær Audun Halvorsen (H) i brevet i mars 2018.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.