Økonomiske nedgangstider, økte skatter- og avgifter, restriksjoner som legger ned arbeidsplasser vil bare føre til at de som sliter mest og har minst taper enda mer, sier Sylvi Listhaug, her under offisiell åpning av Johan Sverdrupfeltet i Nordsjøen. Foto: Carina Johansen/NTB scanpix

– I diskusjonen om klimapolitikk høres det ut som det er avgjørende for verdens klimagassutslipp at Norge lykkes med å redusere utslippene. Norge står for vel en promille av verdens utslipp. Om vi hadde lagt ned all virksomhet i hele landet ville det ikke hatt noen reell betydning.

Sylvi Listhaug, nestleder i FrP, retter hard kritikk mot regjeringen i et innlegg i Nettavisen i dag.

– Tvert imot ville andre land, med høyere utslipp og slappere utslippskrav, overtatt produksjonen. Resultatet ville bli at verdens utslipp gikk opp, skriver den tidligere Olje- og energiministeren i avisen.

Listhaug er særlig tydelig i kritikken mot sin arvtager til ministerposten, Høyres Tina Bru. Den nye Olje- og energiministeren har varslet fokus på «grønnere» energikilder.

Jeg er skremt av at symbolpolitikk nå også får gjennomslag både i Ap og Høyre. For å «redde verden» og «grønnvaske» Norge, ønsker man en politikk som ikke får ned utslippene i verden, men flytter utslipp og arbeidsplasser ut av landet. Symbolpolitikk som høyere bilavgifter rammer mest de som har minst i vårt samfunn. At Miljøpartiet De Grønne er på denne galeien kan vi leve med, men det er verre at også mange politikere i Ap og Høyre lar seg lokke utpå. At krefter i Høyre vil endre rammebetingelsene for landets viktigste næring, olje- og gassnæringen, er foruroligende. Så lenge verden trenger olje vil olje bli produsert. Det beste er at Norge, som har lavere utslipp enn mange andre land, produserer denne oljen, skriver Listhaug.

Symbolpolitikk gir inntektssvikt

Listhaug påpeker at det ikke finnes alternative inntektskilder til olje og gass, og at regjeringens politikk er uansvarlig. Hun er også bekymret for tap av arbeidsplasser, utarming av distriktene og inntektssvikt som følge av grønn symbolpolitikk.

 Alle som vil legge ned norsk olje og gass burde avkreves et svar om hvor de skal kutte i norske velferdstjenester. Det er ikke å komme utenom. Ingen næring er i nærheten av så lønnsom som olje- og gassnæringen.

Vi ser at grønne sosialister vil bestemme over folks liv og næringsliv: de vil legge ned lønnsomme og subsidiere ulønnsomme næringer, bestemme hva man skal spise, eller ikke spise, om man skal kjøre bil og hvilken bil som er ok.

FrP-nestlederen påpeker at symbolpolitikken vil ramme de svakeste, og at politikken må ta høyde for folks reelle behov snarere enn visjoner om utslippsfrie biler på hver knaus i landet. Hun er tydelig på at sosialisme ikke svaret på utfordringer knyttet til klimaendringer.

FrP skal kjempe for bilens kår. Den er viktig for at folk kan bo i distriktene og ikke alle har råd eller har et kjøremønster der elbil passer. Det er faktisk helt greit og må respekteres. Mange er bekymret for klimaendringer, og vi skal ta disse utfordringene på alvor. Men historien har vist oss at det er teknologisk og økonomisk utvikling som beveger verden videre. Dette har ført hundrevis av millioner mennesker ut av fattigdom og gjort verden til et bedre sted, skriver Frp-nestlederen.

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.