Kommentar

Et fyr tjener til å vise vei i farlig farvann. Fulehuk fyr utenfor Nøtterøy ble nedlagt i 1989. Nye tider gjorde Fulehuks tåkeklokke og varselblink overflødige – for skipstrafikken. Men for Norge som nasjon trengs både lykter og klokker for å skjære igjennom skodda som driver inn over landet fra vårt naboland i øst. Foto: @Roy Vestfjord

Der svenskene snakker om portforbud og militær innsats for å stoppe bølgen av ran, bilbranner og eksplosjoner, snakker vi i Norge om flere lærere, større forståelse og Barneombud. Tåka har senket seg over Norge.

Nyhetsbildene flimrer forbi oss alle som en endeløs rekke. Det som for 20 år siden kunne bli oppslag på Dagsrevyen i dagevis, har blitt til nyhetsnotiser som raskt blir glemt. Slik er det også for oss som lever av å formidle virkeligheten til folk. Men i Sverige begynner nå den fryktelige virkeligheten å trenge igjennom tåka av naivitet og virkelighetsfornektelse.

Portforbud og militære 

Etter måneder og år med eksplosjoner, bilbranner, drap, gjengoppgjør og vold, samt ofre for barneranere som trues til taushet, er det tegn til at Medel-Svensson begynner å våkne. I forbindelse med dagens sak om 23 påtente biler i Gävle i løpet av et døgn fant jeg ut at allerede i 2017 gikk en representant for Moderaterna inn for å sette inn militæret i Gävles mest utsatte bydel: Förslaget: Militär ska göra Sätra säkrare.

Norge, og da særlig Oslo-regionen, har i årevis erfart mye av den samme gjengproblematikken som Sverige, jf. voldsbølgen i Oslo i høst, Haugerud-saken ved nyttår, Prinsdal-saken, gjengrettssaken som nå pågår i Oslo Tingrett (som lå urørt på politiets og påtalemyndighetenes pulter i fem år) og ikke minst nødropene fra skolene rundt Holmlia, i bydel Søndre Nordstrand.

Tåke

Da jeg i morges begynte å sjekke mer rundt tilstandene i Gävle, fant jeg fort ut at problemene der har pågått i årevis. Samtidig hørte jeg på Nyhetsmorgen i NRK. En av sakene de slo opp og gjentok flere ganger, var at Barneombudet var bekymret fordi stadig flere unge havner i arresten

– Tenk det, Hedda! Just precis. Jøss, Sherlock.

Ønsker norske medier, etater og ikke minst norske politikere at vi skal vente fem eller ti år til, slik at vi blir som Sverige før noe blir gjort? Når får vi portforbud i Norge? Når må vi sette inn Forsvaret?

Sannelig ligger tåka tungt over Oslo-gryta og Norge. Og den kommer ikke av for mye bilkjøring.

Svenske lenker:

Norske lenker:

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: