Nytt

Gelare Jabbari. Foto: Twitter.

To kvinner som har arbeidet for det statlige iranske tv-selskapet IRIB, har nylig forlatt sine jobber etter forsøket på å dekke over Irans ansvar for nedskytningen av Ukraine International Airlines’ flyvning 752 i Teheran, mens en tredje har tatt et voldsomt oppgjør med sin egen fortid i iransk tv.

Gelare Jabbari, som tidligere har presentert nyheter på IRIB, har i en post på Instagram, som siden er blitt slettet, bedt om unnskyldning for å ha løyet på statens vegne i 13 år.

Hun er ikke den eneste med dårlig samvittighet. The Guardian skriver:

Zahra Khatami quit her role at IRIB, saying: “Thank you for accepting me as anchor until today. I will never get back to TV. Forgive me.”

Her fellow anchor Saba Rad said: “Thank you for your support in all years of my career. I announce that after 21 years working in radio and tv, I cannot continue my work in the media. I cannot.”

Utviklingen i Iran den siste tiden ser ut til å ha endret mentaliteten hos mediebransjen, som ikke nyter høy tillit der til lands, til noe som nærmer seg opprør:

The crisis is leading even some of the news agencies most closely associated with the regime to start reporting on the street protests, or a least to start addressing the allegations about a potential state cover-up.

The Tehran-based Association of Iranian Journalists said in a statement that the country was witnessing “a funeral for public trust” that was damaging the already shaky reputation of Iran’s official media.

Speaking candidly on BBC Radio Today, Ghanbar Naderi, a commentator on Iran’s state-run Press TV, admitted: “There is little trust in the government and people want more freedom. The lies they said about the shooting down of the aeroplane [have] lost public trust. The Islamic Revolutionary Guards Corps know it very well.”

Gitt den fraværende tilliten til mediene i Iran, som mister stadig mer innflytelse, søker folk etter informasjon utenlands.

Regimet forsøker å forhindre det, men uten å lykkes. Folk skaffer seg tilgang både til internett og utenlandsk tv. Iranske myndigheters forsøk på å blokkere utenlandske nettsteder kan omgås ved bruk av VPN-programmer, skriver Viviana Mazza i Corriere della Sera, som har dekket uroen i Teheran som korrespondent. I november stengte myndighetene derfor ned internett fullstendig i en hel uke.

De tre kvinnenes oppgjør med Irans statsfjernsyn er således mest en symbolhandling, og det en svært modig sådan.
 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!